CHP, Suriye-Irak tezkeresine 'hayır' oyu verecek

CHP, Suriye ve Irak tezkeresine hayır oyu vereceğini açıkladı.

CHP, Suriye-Irak tezkeresine 'hayır' oyu verecek

CHP, Suriye ve Irak tezkeresine hayır oyu vereceğini açıkladı.

CHP Grup Başkan vekili Özgür Özel, CHP Grubu’nun tezkereye “hayır” diyeceğini duyurdu.

KILIÇDAROĞLU’NDAN TEZKERE AÇIKLAMASI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM grup toplantısında tezkere hakkında açıklamalarda bulundu. Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

“Her şeyi Erdoğan ‘ben bilirim’ diyor aksini söyleyeni düşman ilan ediyor. Tezkere geldi isterdik ki gruplara bilgi verilsin. Olmadı. Tezkerenin bir başka önemli özelliği daha var. Şimdi torba tezkere dönemi başladı. Her şeyi koymuşlar bir tezkerenin içine gelin buna ‘evet’ deyin diyorlar. Biz senin her dediğinin altına mühür mü basacağız? Bir bilgi verir, bize bir anlat.

Tezkereler gelirdi 6 ay, 1 yıldı. Şimdi 2 yıl. Niçin? Herkesi papağan gibi görme alışkanlığı var onu başkaları yapabilir ama biz CHP’yiz. Senin her dediğine ‘evet’ deseydik niye ayrı bir parti kuruyoruz? MHP senin her dediğine evet diyebilir ama biz milli kurtuluş savaşı döneminden gelen bir partiyiz.

Bahçeli’ye soruyorum; yabancı askerler Türkiye’ye gelip konuşlanacak diye el kaldıracak. Söyle bakalım milliyetçi sen misin, biz miyiz? Yabancı askerlerin potinlerinin Türkiye Cumhuriyeti topraklarını çiğnemesini istemiyoruz. Çıkarın bunu tezkereden, vatanseverseniz bu rezilliğe son verin.”

Dün MYK toplantısının ardından gündemdeki gelişmelere dair değerlendirmelerde bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, tezkere hakkında, “Ortada 2 yıllık bir tezkere var. Tezkere neden 2 yıllık? 2 yıl sonra Türkiye’de başka bir iktidar olacak. O siyasi iktidarın ve meclisin iradesine ipotek koyma çabası olarak görüyoruz ve iki yıllık bir tezkerenin getirilmiş olmasını doğru bulmuyoruz. 3,5 milyon Suriyeli ülkemize geldi. Türkiye’de bazen çok ağır şartlarda yaşadılar bazen ise bizim yurttaşlarımızın ağır sorunlar yaşamasına neden oldular. Türkiye’nin güvenliği, yeni bir göç dalgasıyla karşı karşıya kalma ihtimalimiz varken daha önceki eleştirilerimizle birlikte ama İdlib konusundaki ağır tarihi sorumluluğu gözeterek bir karar vereceğiz” demişti.

KİMLER HAYIR DİYECEK

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin grup toplantısında tezkereye ilişkin “Gidici olduklarını kendileri de görüyorlar. Bu tezkere iktidarın gidiş tezkeresidir” demişti.

Buldan, muhalefete de seslenmiş ve “İktidarı Suriye tezkeresiyle Türkiye’yi yeni maceralara sürükleme gayretlerine destek olmayın” ifadelerini kullanmıştı.

KİMLER EVET DİYECEK

AKP ve MHP ‘nin oluşturduğu Cumhur ittifakının evet demesinin ardından,  iyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’de tezkere için “Eleştirilerimiz baki kalmak kaydıyla ‘Evet’ oyu vereceğiz” dedi.