Çelik'ten Kılıçdaroğlu'nun helalleşme çağrısına yorum: Cumhurbaşkanımızla nasıl helalleşilecektir ?

AKP Sözcüsü Ömer Çelik'ten Kılıçdaroğlu'nun helalleşme çağrısına yorum gelirken Çelik ayrıca dış politikada Fransa'nın Libya çağrısı ve Yunanistan üzerine açıklamalarda bulundu.

Çelik'ten Kılıçdaroğlu'nun helalleşme çağrısına yorum: Cumhurbaşkanımızla nasıl helalleşilecektir ?

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Sözcüsü Ömer Çelik, partisinin Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısı sonrasında açıklamalarda bulundu. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun helalleşme sözlerini yorumlayan Çelik, “Cumhurbaşkanımızla nasıl helalleşilecektir? ” dedi.

Çelik’in konuşmasından satır başları şöyle:

“HELALLEŞME DENDİĞİ ZAMAN SAYGI DUYULMALI”

Kim olursa olsun helalleşme dendiği zaman saygı duymak gerekir. Dikkatli bir şekilde ele almak gerekir. Bir iradeyi, iyi niyeti gösterir. Bu helalleşmenin altını nasıl dolduracaksınız? Geçmişte de oldu. Helalleşmeden, yüzleşmeden bahsedenler tarihin bazı sıkıntılarından kurtulmaktan bahsedenler kendi partilerinde vatandaşları inciten üsluplar kullanıldığında, kılık kıyafet yüzünden ötekileştirmenin yeniden altını çizen siyasetçiler ortaya konduğunda buna karşı seslerini çıkarmadılar. Son olarak milletvekili sıfatı taşıyan birisinin şehit ailesine küfretmesi karşısında kurumsal olarak suskun kaldılar. CHP Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu helalleşmekten bahsediyor. CHP’de aktif siyaset yapan pek çok isim de bunun CHP ilkelerinden taviz vermek anlamına geldiğini söylüyor. Dolayısıyla bunun altının doldurulması gerekiyor. Helalleşme dediğinizde bunun karşı tarafı vardır. Sizin helalleşmenizi kabul edeceklerin değerlendirilmesi önemlidir. Yassıada’da şehit edilenlerin aileleri ile nasıl helalleşeceklerdir. Darbelere destek verilerek açık beyanlarla, bu ülkeye yaşatılmış acılara nasıl helalleşecektir. Bir eski milletvekili hukuk profesörü aynı zamanda ‘Bu ülkede ordu kağıt kaplan oldu’ demiştir. Bununla nasıl helalleşilecektir. Üniversitede pek çok kızın hayatını karartan siyasetlerle nasıl helalleşilecektir?

HELALEŞME ÇAĞRISINA DAİR SORULAR

Suriye’deki YPG/PYD bize saldırmaz dediklerinde onların güney sınırımızda devlet kurmasıyla mücadele eden kahraman askerlerle nasıl hellaleşilecektir? Pek çok mücadele karşısında, Suriye’deki rejimin katlettikleri insanlarla nasıl helalleşecektir? Cumhurbaşkanımızla nasıl helalleşilecektir? Helalleşme kültürümüzün en önemli kavramlarından bir tanesidir. Birisi ‘helalleşeceğim’ dediği an saygı duyarız. Nasıl helalleşecek diye düşünürüz. Birtakım acıları geride bırakmak, umutları oluşturmak imkanı ortaya çıksa diye umut ederiz. Halis bir şekilde bunun olmasını dileriz. Ama maalesef çeşitli zamanlarda söylenmesine rağmen bir türlü gerçekleşmiyor. Şehit ailelerini inciten kendi arkadaşlarının pek çok beyanları oldu, şehit aileleriyle nasıl helalleşeceklerdir. Bunların hepsi önemlidir. İnsani açıdan ben helalleşeceğim diyenin keşke yapabilse diye insani bir mesele olarak görürüm. Kızılcahamam kamplarında benzer beyanatları olmuştu, olumlu yaklaşmıştım ama berhava edildi. Helalleşmek iyidir, kıymetlidir ama gerçekten samimi bir şekilde yapılabilirse.

“CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİ  MEŞRUDUR “

Türkiye’nin siyasi tecrübesi hafızalarımızda taze. Bu sistem tartışmalarına birdenbire gelinmedi. Çok iyi hatırlıyorum, bugün parlamenter sistemin yanlısı pek çok siyasetçi, parlamenter sistem varken Cumhurbaşkanlığını, Başbakanlığın üstünde vesayet kurumu görüyordu. Askeri vesayeti sivil siyasetin üstünde denetleme mekanizması görülüyordu. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi de meşrudur parlamenter sistemi de meşrudur. Pek çok siyasetçi mevcut sistemin istikrar üretmediğini, Türkiye’nin Başkanlık sistemi üretmesi gerektiğini ifade etti. Literatür dolu, yapılan açıklamalar net. Türkiye’de parlamenter sistemin bugün parlamenter sistem savunuculuğu yapanların pek çoğu, parlamenter sistemin rahat nefes almasına imkan vermediler, zehirlediler. Askeri vesayet ve yargı vesayetiyle zehirlediler. Birdenbire hidayete ermişlerse hadi bunu da olumlu karşılayalım.

“SUÇLU CHP”

Büyük bir parlamenter sistem tecrübemiz var deniyor. Bu kesintisiz bir tecrübe değil. Defalarca sakatlanmış. Tank geçişleriyle yok edilmiş gelenektir. Parlamenter sistem bir tek AK Parti’nin iktidar yılları içerisinde güçlü bir şekilde uygulandı, sistemin de AK Parti’ye kapatma davası açmak oldu. Buraya birdenbire gelinmedi. Bir kere sistemi gayrı meşru görmek ne siyaset bilimi ne de demokratik kültür açısından kabul edilebilecek bir şey değil. Türkiye’de sistemin sakatlanmasının sebebi CHP her sistem tartışmasını rejim tartışmasına çevirdiği için zehirlenmiştir. Yasama, yürütme, yargı ilişkileri açısından, bu kuvvetlerin özerkliği açısından problem var d eniyorsa, seçim sistemiyle ilgili problem var deniyorsa bunların düzeltilmesi için önerilerin görülmesi lazım.

“SEÇİME BU SİSTEM EŞLİK EDECEK”

Şu anki sisteme eleştiri getirenlerin denge-denetleme mekanizmaları hakkında görüşlerini duymadık. Yasama, yürütme, yargı açısından kapsamlı önerilerini duymadık. Buradaki mesele siyasetin yapıcı alanı sağlamasıdır. Önümüzdeki seçimlere bu sistemle gidilecek. Yakınanların itirazları dışında önerilerinin görülmesi lazımdır. Daha verimli olması, vatandaşın iradesinin devlete daha çok yansıması için çalışmalar yapıldı. Buradaki esas mesele şudur. Cumhurbaşkanını seçme yetkisini millete verdikten sonra bunu nasıl geri alacaksınız? Bütün bunların itiraz edenler tarafından cevaplandırılması gerekir.

ERDOĞAN VE SAADET PARTİSİ

Sayın Cumhurbaşkanımız pozitif katkı sağlayacak şekilde, yapıcı eleştiriler çerçevesinde çeşitli kesimlerle buluşuyor. Sayın Karamollaoğlu ile buluşması saatler süren son derece iyi gelişmiş bir buluşma olarak yansıdı. Sayın Cumhurbaşkanı ile sayın Karamollaoğlu ile çok eskiden tanışıyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın Saadet Partisi’nde çok değer verdiği kimseler var. Bu istişareler her zaman faydalıdır. Herkes görüşünü değiştirecek diye bir şey yok. Sayın Karamollaoğlu katıldığı ve katılmadığı yerleri ifade etti. Sayın Cumhurbaşkanımız da görüşlerini ifade etti. Hem kıdem ve tecrübesi açısından gündemdeki dosyalara en ince ayrıntılara kadar hakim. Bu buluşmalar her zaman faydalıdır ve verimlidir diye değerlendiriyoruz.

LİBYA

Libya gündemini yakından takip ediyoruz. En son Paris’te bir Libya toplantısı yapıldı. Burada bizim her zaman altını hassasiyetle çizdiğimiz hususlar konusunda bazı değerlendirmelerimiz olacaktır. Libya’da barış ve istikrarın sağlanması Libya halkının iradesiyle olacaktır. Hafter gibi unsurlara verilen desteğin en büyük zarar olduğunu düşünüyoruz. Bu zirveye Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin davet edilmesi de yanlıştır. Yunanistan ve Güney Kıbrıs yönetiminin bu zirvede ne işi vardır?

MACRON’UN ÇAĞRISI

Birtakım mahalle dayanışmasını öne çıkartmak için maalesef zirvelerin zehirlendiğini görüyoruz. Sayın Macron’un Türkiye ve Rusya’nın Libya’dan askerlerini çekme çağrısı, Türkiye açısından bir skandaldır. Türkiye orada paramiliter bir güç olarak, fiili bir militan güç olarak bulunmuyor. BM’nin daveti üzerine eğitim amaçlı olarak ordadır. Burada Türkiye’nin muhatap kabul ettiği, BM tarafından tanınan birileri tarafından meşru ve resmi görülmediği, Hafter’le eşit bir pozisyonda yaklaşımın yeninden gündeme sürüldüğünü görüyoruz. Bunun kabul edilmesi mümkün değildir.

“FRANSIZ DIŞ POLİTİKASI ERDOĞAN KARŞITI”

Cumhurbaşkanımız Afrika’ya gidiyor, Fransız yayın organları ‘Erdoğan’ın Afrika’da ne işi var?’ gibisinden rekabet olarak görüyor. Bu zihniyet baştan aşağı yanlış zihniyettir. Sayın Macron’un bütün Fransız dış politikasını Türkiye karşıtlığına dönüştürmesi sağlıklı değildir. Fransa ile geliştireceğimiz pek çok konu vardır. Burada rekabet yerine dayanışma üretmek daha sağduyulu bir yaklaşım olacaktır.

“YUNANİSTAN VE MİÇOTAKİS”

Yunanistan saldırgan bir devlet politikası izliyor. Yunan halkının bilmesi gereken Yunan siyasetçilerin iç siyasetteki sıkışmışlıkları aşmak, birtakım basınçları manipule etmek için Ege ve Akdeniz’de gerginlik çıkarıyor. Tabii ki yeri geldiği zaman fiili neticeler olacaktır. Yaptıkları şeyler Yunan halkının imkan ve paralarını harcamaktır. Hem hukuken haklıyız hem de sahadaki haklılığımızı tescil edecek her türlü kapasiteye sahibiz. Masada bunları konuşalım diyoruz, her zaman masadan kaçan Yunanistan oldu. Yeni dönemde daha tansiyonu düşük açıklamalar beklediğimiz halde kışkırtıcı açıklamalar Yunan Başbakanı Miçotakis’ten geldi. Çeşitli liderlerle buluşan Miçotakis Yunanistan’ın hiçbir meselesini konuşmuyor, sadece Türkiye’yi şikayet ediyor. Mesaisi Türkiye ile ilgili yalan söylemek. Türkiye ile Yunanistan arasında ılımlı, masaya oturan, meseleleri akılla bir şekilde yaklaşımı sabote etmek için her türlü çabayı ortaya koyuyor. Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu meselelerin masada görüşülmesi siyaseti önemlidir. Türkiye bir diplomasi devletidir. Türkiye buyurun oturalım dediğinde derhal masadan kaçan taraf oluyor. Yunanistan masayı başka devletlerin yanına çekmek içiyor. Önüne gelen ülkeye kendi ülkesinden üs veriyor, sürekli olarak gece gündüz Türkiye aleyhine yalan beyanlar veriyor. Yunanistan’ın fiili görüntüsü göçmen botlarını şişleyen ve onları ölüme terk eden bir ülke. Bununla ilgili yalan söyleyen bir ülkedir. Masa akıl, siyasi, zeka ve diplomasiyle işlerin çözülmesi için bir zemindir. Bu konuda samimilerse Türkiye her zaman hazırdır