Casus yazılımcı İsrailli şirkette Biden bağlantısı

NSO Group imajını düzeltmesi için ABD Başkanı Biden’ın üst düzey danışmanı Dunn'ın kurduğu şirkete ödeme yapmış.

Casus yazılımcı İsrailli şirkette Biden bağlantısı

İsrailli şirket NSO Group’un hükümetlere sattığı Pegasus casus yazılımı sayesinde iPhone veya Android telefonlar üzerinden dünya çapında binlerce gazeteci ve muhalife dinleme ve takip yapılması skandalının çapı giderek büyüyor.

Paris merkezli, George Soros’un Açık Toplum Vakfı’ndan da bağış alan Yasak Hikayeler ve Uluslararası Af Örgütü’nün eriştiği sızdırılmış veri tabanını ortak araştırma için The Guardian ve The Washington Post gibi dünya çapında 17 medya kuruluşuna açmasıyla İsrailli şirket NSO Group’un hükümetlere verdiği bilinen casusluk hizmetlerinin gerçek çapı ortaya çıkmaya başladı.

NSO Group’un Cemal Kaşıkçı cinayetine karışması nedeniyle 2019 baharında imajını ve halkla ilişkilerini düzeltmek için tuttuğu ABD’li şirketten de üst düzey bir isim çıktı. İsrailli hackleme şirketine danışmanlık yapan SKDKnickerbocker’ın kurucusu ve ortağının ABD Başkanı Joe Biden’ın üst düzey danışmanı Anita Dunn olduğuna dikkat çekildi. Dunn daha önce de eski ABD Başkanı Barack Obama’nın başstratejistiydi.

Diğer yandan NSO Group’un Pegasus casus yazılımını sattığı 45’ten fazla ülke içinde en çok kullanan ülkeler, Hindistan, Azerbaycan, Bahreyn, Macaristan, Kazakistan, Meksika, Fas, Ruanda, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri olarak sıralanıyor.

The Guardian ve The Wire, Pegasus’un hedef aldığı telefon numaralarına erişti. Bunlar arasında Hindistan’a koronavirüs kıyımı yaşatmakla suçlanan Başbakan Narendra Modi’nin baş siyasi rakibi Rahul Gandhi ile ‘düşman kardeş’ Pakistan’ın Başbakanı İmran Han’ın da olması nedeniyle Hindistan’da ortalık fena karıştı.

Buna göre NSO Group’un resmi Hindistanlı müşterilerinin potansiyel hedefleri arasında yer alan yüzlerce teyitli Hindistan numarasının içinde, anamuhalefet partisi Kongre’nin lideri Rahul Gandhi’nin iki cep numarası da bulunuyor.

Dinlemeden kaçmak için birkaç ayda bir cep telefonunu değiştirdiği bilinen Gandhi’nin artık kullanmadığı bu iki cep numarası, seçimlerin yapıldığı 2018’in ortasından 2019’un ortasına kadar hedeflenmiş gözüküyor.

Hedef alınanlar arasında Gandhi’nin en az 5 arkadaşı ve üst düzey Kongre partisi yetkilileri de yar alıyor.