Borrell: Doğu Akdeniz'de gerilimin azaltılmasını istiyoruz

Josep Borrell, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile gerçekleştirdiği görüşme sonrası, "Doğu Akdeniz'de gerilimin azaltılmasını istiyoruz" dedi.

Borrell: Doğu Akdeniz'de gerilimin azaltılmasını istiyoruz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Belçika’nın başkenti Brüksel’de AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile bir görüşme gerçekleştirdi. Vize serbestisi ve Gümrük Birliği konularının ele alındığının öğrenildiği görüşme sonrası iki isim ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Borrell’e ‘değerli dostum’ diye seslenen Çavuşoğlu, Brüksel’de bulunmaktan mutluluk duyduğunu söyledi. Borrell’in daveti üzerine burada olduğunu belirten Çavuşoğlu, 2020’nin Avrupa Birliği – Türkiye ilişkileri açısından sorunlu bir yıl olduğunu ifade etti. Çavuşoğlu, “Aralık zirvesi daha pozitif bir yaratmak için olumlu bir gelişme oldu” dedi.

Çavuşoğlu, her iki tarafın da diyaloğun yeniden başlatılması görüşünde olduğunu vurgulayarak “Türkiye-AB ilişkilerinde pozitif atmosferin oluşturulması önemli. Bunun sürdürülebilir olması için somut adımlar gerekli. Türkiye AB ilişkileri bölgemizde devam eden sorunlara ortak çözüm bulmak konusunda da önemli.

Ayrıca Doğu Akdeniz’de çok detaylı bir konferans önerimiz olmuştu. Yine bunları da görüşeceğiz. Diğer taraftan vize serbestisiyle ilgili olarak atabileceğimiz adımları da değerlendireceğiz. Bugün ve yarın gerçekleştireceğimiz toplantılarda beklentilerimizi muhataplarımıza aktaracağız. Tüm bu toplantıların olumlu geçmesini temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

Ancak AB temsilcisi, “Türkiye’de insan haklarının durumu konusunda hâlâ endişeliyiz” diye konuştu.

Borrel, Türkiye-Yunanistan görüşmelerine gönderme yaparak, “Doğu Akdeniz’de gerilimin azaltılmasını istiyoruz. İki taraftaki atmosferde de gelişme görüyoruz. Türkiye ile Yunanistan’ın yeniden görüşmelere başlaması iyi bir adım” dedi.