Bomba ve mühimmat üretecek şirkete milyonlarca liralık destek içeren Cumhurbaşkanı Kararı yayımlandı

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla Ankara, Bolu ve Kırıkkale illerde bomba ve mühimmat üretecek Assan Group Makine Savunma Sanayi AŞ'nin desteklenmesi kararlaştırıldı.

Bomba ve mühimmat üretecek şirkete milyonlarca liralık destek içeren Cumhurbaşkanı Kararı yayımlandı

Devlet bütçesinin önemli bir ağırlığının savaş politikalarına gittiği eleştirileri yapılırken AKP iktidarı savaş sanayine yeni bir destek açıkladı. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararıyla, Ankara, Bolu ve Kırıkkale illerinde yapılacak olan bomba, bomba gövdesi ve havan mühimmat üretim tesislerine milyonlarca liralık devlet desteği verilmesi kararlaştırıldı. Karar Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Erdoğan imzalı kararda, “Ankara, Bolu ve Kırıkkale illerinde yapılacak olan bomba, bomba gövdesi ve havan mühimmat üretim tesisi yatırımına proje bazlı devlet yardımı verilmesine ilişkin ekli Kararın yürürlüğe konulmasına; 193 sayılı Kanunun geçici 80 inci, 474 sayılı Kanunun 2 nci, 3065 sayılı Kanunun 13 üncü ve geçici 30 uncu, 5510 sayılı Kanunun ek 2 nci, 5520 sayılı Kanunun 32/A, 6745 sayılı Kanunun 80 inci ve 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 393 üncü maddeleri gereğince karar verilmiştir.” denildi.

ASSAN GROUP MAKİNE SAVUNMA SANAYİ AŞ’YE DESTEK

Kararın amacı, “Assan Group Makine Savunma Sanayi Anonim Şirketi tarafından Ankara, Bolu ve Kırıkkale illerinde yapılacak olan bomba, bomba gövdesi ve havan mühimmat’ üretim tesisi yatırımının” proje bazında desteklenmesi olarak açıklandı.

7 yılda gerçekleşmesi öngörülen yatırımın tutarının 808 milyon 702 bin 814 TL olduğu ifade ediliyor. Yatırım süresi sonunda 11 bin 200 bomba, 43 bin 770 bomba gövdesi ve 75 bin havan mühimmatı üretilmesi planlanıyor.

VERGİ MUAFİYETİ, VERGİ İNDİRİMİ, PERSONEL DESTEĞİ, FAİZ DESTEĞİ…

Proje kapsamında şirkete pek çok kalemde destek verilecek. Yüzde yüzlük vergi indirimi, yer tahsisi, milyonlarca liralık nitelikli personel desteği verilecek desteklerden sadece birkaçı. Bomba ve mühimmat üretecek şirkete verilecek destekler şöyle sıralandı:

Gümrük vergisi muafiyeti

KDV istisnası

KDV iadesi

Vergi indirimi (vergi indirim oranı: %100, yatırıma katkı oranı %80, yatırım katkı tutarının yatırım döneminde kullanılabilecek oranı %100)

Sigorta primi işveren hissesi desteği (azami tutar sınırı olmaksızın 10 yıl)

Gelir vergisi stopajı desteği (10 yıl)

Nitelikli personel desteği (azami 40.000.000 TL)

Faiz ve/veya İcâr payı desteği (80.000.000 TL’yi aşmamak üzere kredi kullanım tarihinden itibaren azami 10 yıl)

Yatırım yeri tahsisi (Ankara, Bolu ve Kırıkkale illerinde)

Kararın Resmi Gazetede yayımlanmasıyla yürürlüğe girdiği belirtildi ve hükümlerini Sanayi ve Teknoloji Bakanının yürüteceği ifade edildi.