Boğaziçi Üniversitesi'nin atanmış rektörü, öğrencileri cezanlandıramamaktan yakınıyor: Ceza verseydiniz bunlar devam etmezdi

"Siz rektörü bu şekilde durdurarak ne yapmaya çalışıyorsunuz?"

Boğaziçi Üniversitesi'nin atanmış rektörü, öğrencileri cezanlandıramamaktan yakınıyor: Ceza verseydiniz bunlar devam etmezdi

Boğaziçi Üniversitesi’ne Melih Bulu’dan sonra atanan Naci İnci Sabah Gazetesi’ne röportaj verdi. İnci verdiği röportajda istediği gibi herkese disiplin cezası verememekten yakındı. Üniversiteli ve liseli öğrenciler arasındaki dayanışmayı provokasyon olarak niteleyen İnci’nin röportajındaki bazı bölümler şu şekilde:

“Bunun zorbalık olduğu, vandallık olduğu aşikar. Bunu hiçbir şeyle açıklayamazsınız. Siz rektörü bu şekilde durdurarak ne yapmaya çalışıyorsunuz? Eğer güvenlik önemleri alınmazsa bir sonraki adım nedir? Bu Boğaziçi Üniversitesi’ne yakışır bir şey mi?”

“Rektörün makam aracına çıkıp tepinmek her şeyden önce insani bir davranış değil. O protesto falan değil ki. Bu bırakın Boğaziçi Üniversitesi öğrencisini herhangi birinin yapmaması gereken bir şey. Ve herhangi bir kişiye de yapılamaz bu. Kabul edilebilir bir şey değildir. Eğer bu seviyeye getirilmişse, öğrenciler eğer bu hale getirilmişse o zaman bu bir yere dayanıyor. Yani bunun arkasında bir şey var bir arayüz. Bu bir projenin parçası. O zaman bir proje var. Buradan bir şey çıkarılacak. Daha büyük bir boyuta ulaşacak.”

BİZ DEKANLIĞA GÖNDERİYORUZ AMA CEZA ALMIYOR

“Yapılan şey bir disiplin suçudur. Hocasının önünü kesen, hakaret eden bu öğrencilerin tarif edilmiş disiplin suçları var. Disiplin yönetmeliğinde bunu söylüyor. Şunu yaparsa karşılığı budur. Yazıyor zaten. Biz bu tutanakları alıyoruz ve dekanlıklara gönderiyoruz. Bu öğrencinin 17 tane soruşturma tutanağı var ama hiç ceza almamış. Örneğin, kimliğini başkasına kullandırtmış. Kendi yerine başkasını kampüse sokmuş. Soktuğu kişi kimdir?”

“CEZA VERSEYDİNİZ BUNLAR DEVAM ETMEZDİ”

“Danıştay rektörün disiplin yetkisini iptal etti. Rektör disiplin cezası veremiyor, soruşturma açamıyor. Kim disiplin amiri? Dekanlar, yüksek kurul üyeleri, enstitü müdürleri. Dekana gönderiyorsunuz, örneğin bir fakültenin dekanına 149 tane disiplin soruşturması göndermişiz. Bunların sadece 30-35 tanesine cevap verilmiş ve hiçbirisine suç olmasına rağmen, yönetmelikte tarif edilmesine rağmen hiçbir ceza verilmemiş. Dekanlar ceza vermiyor. Neden? Siz ceza vermediğiniz zaman iyilik yapmıyorsunuz. Dedim ya bir mahalle baskısı var. Dekanların ceza vermemesi de o mahalle baskısının bir sonucu. Ceza verseydiniz bunlar devam etmezdi.”

“LİSELİ ÖĞRENCİYLE NE ALAKASI VAR”

“Bir bakıyorsunuz kapıda başka üniversitelerden gelenler var. 12 kişi gözaltına alınıyor. Bunların 4’ü Boğaziçi Üniveristesi’ne kayıtlı,8’i başka üniversiteye kayıtlı. Bir bakıyorsunuz bir lisede bir whatsapp grubu kuruluyor, Boğaziçi adına mesajlaşmalar oluyor. Liselere yapıyorlar bunu. Ne alakası var. Boğaziçi’ndaki eylemelere destek verilmesinin lisedeki öğrenciyle ne alakası olabilir.”