BM'den 'Taliban' açıklaması: Yargısız infaz haberleri güvenilir kaynaklardan geliyor

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, Afganistan'da yönetimi ele geçiren Taliban'ın yargısız infazlar yaptığına dair haberlerin "güvenilir" kaynaklardan geldiğini söyledi.

BM'den 'Taliban' açıklaması: Yargısız infaz haberleri güvenilir kaynaklardan geliyor

Afganistan’da, yabancı ülke vatandaşların tahliyesine yönelik çalışmalar sürerken, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Afganistan gündemiyle Cenevre’de olağanüstü toplandı.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, Afganistan’da yönetimi ele geçiren Taliban’ın yargısız infazlar yaptığına dair haberlerin “güvenilir” kaynaklardan geldiğini söyledi.

Bachelet, Afganistan’da kadınlara yönelik kısıtlamaların arttığına ve çocukların asker olarak kullanıldığına dair haberler de aldıklarını açıkladı.

Bachelet, kadınların ve kız çocuklarının haklarına yönelik ihlallerin “kırmızı çizgileri” olacağı uyarısında bulundu.

Bachelet, BM üyesi ülkelerin, Taliban’ın faaliyetlerini yakından izleyecek uluslararası bir mekanizma kurmalarını önerdi.

Bachelet, BM İnsan Hakları Ofisi’ne Taliban’ın kontrolündeki bölgelerdeki güvenilir kaynaklardan “yargısız infazlar, çocukların savaşçı olarak alınması, barışçıl protestolara olan baskılar ve kadınlara yönelik sınırlamalara” ilişkin bilgiler aktarıldığını belirtti.

“Kadınlar, gazeteciler ve yeni kuşak sivil toplum liderlerinin geleceğine dair korkuların” dile getirildiğini söyleyen Bachelet, BM toplantısında Afganistan’da Taliban’ın eylemlerini yakından takip etmek amacıyla bir mekanizma kurulmasını da önerdi.