BM'den Gazze açıklaması: Çatışmalar derhal durmalı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu Filistin gündemiyle toplandı.

BM'den Gazze açıklaması: Çatışmalar derhal durmalı

Birleşmiş Milletler 75. Genel Kurul Başkanı Volkan Bozkır konuşmasında, “Filistinlilerin Şeyh Cerrah’da evlerinden tahliye edilmesi uluslararası hukuka göre savaş suçu teşkil edebilir” ifadesini kullandı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise yaptığı açıklamada, “Yeryüzünde bir cehennem varsa o da Gazze’deki çocukların hayatlarıdır. Çatışmalar derhal durmalı” dedi.

Filistin Dışişleri Bakanı Riad Al-Maliki ise, “Barış için buradayız, barış için mücadele ediyoruz. İsrail’in insanlarımıza ve kutsal değerlerimize karşı saldırıların sona ermesi lazım. Gazze’de çocuklar güvenle uyuyamıyor. İsrail’in kendini savunma hakkından bahseden ülkeler hangi haktan bahsediyor. İsrail bir sömürge gücü ve tüm halkı cezalandırıyor. Netanyahu hükümeti, iki devletli çözüme inanmıyor, yasa dışı yerleşim politikasına devam ederek bu çözümü boşa çıkarıyor” dedi.

Katar Dışişleri Bakanı, “Hızlı bir şekilde yaşanan Yahudileştirme ve yasa dışı yerleştirme etnik temizlik noktasına vardı. İşgal altındaki bölgelerde yaşanan tehlikeli durum için acilen İsrail saldırılarının durdurulması gerekiyor. Sivil yerleşim alanlarının, basın ve insani yardım kurumlarının hedef alınması uluslararası hukukun ihlalidir” ifadelerini kullandı.

Ürdün Dışişleri Bakanı ise “İşgalin son bulması ve Filistin halkının hakları için her türlü çabayı harcamayı sürdüreceğiz. Kudüslüler uluslararası hukukla korunmuştur ve Şeyh Cerrah Mahallesi sakinlerini savunmak hukuku savunmaktır” diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ” Bu saldırgan eylemler bir savaş suçu teşkil etmekte. Suçun failini ortaya koymak zorundayız, bugün Kudüs, Batı Şeria ve Gazze’de yaşananların tek sorumlusu İsrail’dir. Temel insan hak ve adaletin karşısında sessiz kalmak işlenen suça ortak olmaktır. Mevcut durum Filistinlilerin ibadet özgürlüğünün engellenmesi ve zorla evlerinden tahliye edilmesinden kaynaklanmıştır. Yapılması gereken İsrail’in ablukasını sona erdirmek” ifadelerini kullandı.