Blinken: Yaptırım Washington-Berlin ilişkilerine zarar verebilir

Blinken, Kuzey Akım-2 doğalgaz boru hattının operatörü Nord Stream 2 AG şirketine yaptırım uygulamama kararını gözden geçirebileceklerini ifade etti.

Blinken: Yaptırım Washington-Berlin ilişkilerine zarar verebilir

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi’nin oturumunda yaptığı konuşmada “Ulusal güvenlik nedeniyle Nord Stream 2 AG şirketi ve CEO’su için yaptırım muafiyeti kararı aldık. Bu muafiyet geri çekilebilir” ifadelerini kullandı.

Bununla birlikte Blinken, Kuzey Akım-2 doğalgaz boru hattı inşaatının tamamlanmasını ‘olmuş bitmiş bir iş’ olarak nitelendirerek Alman şirketine karşı yaptırım uygulamasının Washington-Berlin ilişkilerine zarar verebileceğini söyledi.

Blinken, “Şimdi Almanya müzakere masasına geri döndü ve biz, bu boru hattının Ukrayna’yı bypass etmesi nedeniyle Ukrayna’nın gelecekte kaybedeceği transit ödemelerinin tanzim edilmesini sağlamak için neler yapabileceğimize ve neler yapmamız gerektiğine bakmak üzere aktif olarak onlarla konuşuyoruz” dedi.

Blinken, Rusya’nın Kuzey Akım-2’yi üçüncü ülkelere baskı için kullanmak istemesi durumunda neler yapılabileceği konusunda Almanya ile anlaşmaya varılması gerektiğini de sözlerine ekledi.