Bir tarih yok oluyor: Cebeci İnönü Stadı'nın yıkım işlemleri başladı

Ankara'da pek çok spor kulübünün maçlarına ev sahipliği yapan ve 'maç oynamaya elverişli değil' kararı bulunan 54 yıllık Cebeci İnönü Stadı'nın yerine millet bahçesi ve cami yapılmak üzere yıkıma başlandı.

Bir tarih yok oluyor: Cebeci İnönü Stadı'nın yıkım işlemleri başladı

Başkent’te 1697 yılında inşa edilen Gençlerbirliği, MKE Ankaragücü, Hacettepe ve Ankara Demirspor gibi pek çok kulübün maçlarına ev sahipliği yapan 37 bin kişilik kapasiteye sahip olan yapı, Ankaralıların 100 yılı aşkın süredir spor faaliyetlerinde kullandığı bir alan. Stat yapılmadan önceki yıllarda Cebeci Çayırı ve Hamit’in Tarlası olarak bilinen alanda, 1920’li yıllarda Gençlerbirliği, MKE Ankaragücü, Hacettepe ve Ankara Demirspor gibi pek çok Ankara kulübü maçlarını yaptı.

AKP İKTİDARI GELEN TÜM İTİRAZLARA RAĞMEN CEBECİ İNÖNÜ STADYUMU’NUN YIKIMINA BAŞLADI.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi, TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu, Makine Mühendisleri Odası, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Ankara Şubesi stad önünde basın açıklaması yaptı.

TMMOB’a bağlı meslek odaları Cebeci İnönü Stadı’nın yıkımına ilişkin Çankaya Belediyesi’nin verdiği ruhsatı yargıya taşıyacaklarını belirterek, “Burada yıkılan Cumhuriyet değerleridir, hukuki süreçler devam ederken yangından mal kaçırırcasına yapılan bu yıkım kabul edilemez. Kontrollü anti kamusal bir alan yaratacaklar” dedi.

Candan basın açıklamasında:

“25 yıldır bu yık yap kültürünü yaşıyoruz. Gökçek gitti ama yık yap kültürü maalesef bitmedi. Bu durum iktidarla birlikte yerel yönetimlerin de bakış açısını gösteriyor. Bugün burada yapılan şey aslında sadece bir tanığın yıkılması değil. Cumhuriyet’in değerinin yıkılmasıdır. Bunun yerine millet bahçesi kapsamında cami yapılacak altına otopark yapılacak. Üstünü de yeşillendiriyoruz diyerek halkı kandırmaya çalışacaklar. Bu aslında iktidarın yeni politikasıdır, yeşille birlikte yeşil sermayeyi bu tür alanlardan devşiriyorlar.
Yıkım sürecine dair yıkım ruhsatı verildiğini biliyoruz. Çankaya Belediyesi’nin verdiği ruhsatı meslek odaları olarak yargıya taşıyacağız, yürütmeyi durdurma talep edeceğiz. Bu yıkıma ortak olanları, yıkım sürecinde suskun kalanları tarih hiçbir zaman affetmeyecek. Bugün tanıklık için buradayız. Bu tanıklığımız bitsin istiyoruz ama bu iktidar gitmeden de bu tanıklık sürecinin bitmeyeceğini biliyoruz. İçerde gördüğümüz yıkım manzaraları bunlar 60 yıllık bir tarihin izleri ve 100 yılık bir kamusal alanının cami ve ticari ünitelerle talan edilerek dönüştürülmesidir.”

TMMOB Ankara İKK Sekreteri Özgür Topçu ise şöyle konuştu:

maalesef yine bir yıkımla karşı karşıyayız. Bu stad 50 yılı aşkın süredir Ankara halkına hem spor hem sosyal ve kültürel alanda hizmet etmiş, birçok sporcunun yetişmesine olanak sağlamış, birçok spor müsabakasının gerçekleşmesine vesile olmuştur. Cumhuriyet’in tarihi ve simge yapılarından olan Cebeci Stadı’nın yıkımıyla karşı karşıyayız. Biz bu yıkımlara birçok defa şahit olduk. Bu rant ve talan iktidarının Cumhuriyetle hesaplaşmasıdır. Cumhuriyetin izlerini silmeyi amaçlamasının sonucu olarak bu yıkımlarla karşı karşıya kalıyoruz.
2012 yılından itibaren bu alan defalarca plan değişikliğine maruz kalmıştır. Cumhuriyet’in ilk yıllarından itibaren yaşamıştır ancak sonrasında bu örgütlü kötülüğe maruz kalmıştır. TMMOB’a bağlı meslek odalarımız bu plan ve proje değişikliklerine defalarca dava açmış ve kazanmıştır. Son olarak da iktidarın ideolojik projelerinden biri olan millet bahçesi projesine yönelik TMMOB’un odalarının açtığı davalar devam etmektedir. Hukuki süreçler devam ederken yangından mal kaçırırcasına bu yıkımla karşılaşmış olmak kabul edilebilir bir durum değildir. Bu yıkımını parçası olanları ve gerçekleştirenleri kınıyoruz. Bizler de bu sürecin parçası olacağımızı kamuoyuyla paylaşıyoruz.”

Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Sekreteri Ömer Dursunüstün ise:

Stadı’nın bulunduğu konumdan dolayı yüksek değeri olduğuna dikkat çekti. “Yıllardır bu nedenle AVM’lere, ticaret ve konutlara dönüştürmeye çalıştılar” diyen Dursunüstün, “Çoğu zaman bir parselle ilgili bir durumda değildir. Bu alanın tamamıyla alakalı bir yatırımın başlangıcıdır. Bu nedenle millet bahçesi olarak seçildi” dedi.

Dursunüstün “Buradaki kamusal nitelikli bir alan büyük bir bahçesi olan camiye dönüştürülecek. Çocuğunuzla ailenizle gezebildiğiniz bir yer değil, cami cemaatinin gözleri önünde olacaksınız. İçerde idare ofisler vardır. Maaşa bağlanacak 4,5 kişinin hangi konuları idare edeceği de ortadadır. Kontrollü anti-kamusal bir alan yaratıp bir miktar özgürlüğüne düşkün insanları buradan çıkartıp bu bölgeyi tamamen ele geçirmiş olacaklar” diye konuştu.