Bir ihale daha yandaş müteahhite verildi

Sağlık Bakanlığı, Diyarbakır Şehir Hastanesi’nin ihalesini de muhalefetin beşli çete diye nitelendirdiği şirketler arasında yer alan Limak İnşaat’a verdi. Bakanlık kasasından Limak’a tam 1 milyar 93 milyon TL ödenecek.

Bir ihale daha yandaş müteahhite verildi

Sağlık Bakanlığı’nın düzenlediği bir ihale daha muhalefetin beşli çete diye nitelendirdiği şirketler arasında yer alan Limak İnşaat’a verildi.

BirGün’den İsmail Arı’nın haberine göre Kamu İhale Bülteni’nde yer alan bilgilere göre, Sağlık Bakanlığı’na bağlı Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü, 23 Ağustos tarihinde “Diyarbakır Kayapınar 1000 Yataklı Şehir Hastanesi Yapım İşi” adı altında bir ihale düzenledi. İhale, 1 milyar 93 milyon 312 bin TL’ye

Limak İnşaat’a verildi. Limak ile Sağlık Bakanlığı arasında da 2 Kasımda sözleşme imzalandığı belirtildi.

İhale, Kamu İhale Kanunu’nun “doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen olayların” ortaya çıkması durumunda kullanılması gereken tartışmalı 21/B maddesinde düzenlenen pazarlık usulüyle yapıldı. Bu ihale maddesi uzun yıllardır ‘işi istediğin firmaya verme’ maddesi olarak da yorumlanıyor.

SERVETLERİNİ AKP’YLE BÜYÜYÜTTÜLER

Türkiye Futbol Federasyonu’nun da başkanı olan ve uzun yıllardır iktidarla yakın ilişkiler içerisinde olan Nihat Özdemir’in sahibi olduğu Limak Holding, kamuoyunda beşli çete olarak bilinen şirketlerden biri. Ayrıca, Nihat Özdemir’in adı 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasındaki 41 kişilik yakalama listesinde geçiyor.

Limak Holding, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) bünyesindeki çimento fabrikaları, enerji üretim santralleri, elektrik dağıtım bölgeleri projelerinde yer aldı. Limak Holding, Tekel’in özelleştirilmesi sürecinde, Tekel alkollü içkiler bölümünü satın alan Mey İçki‘nin de ortakları arasında.

ÇEVRE KATLİAMI PROJELER

Limak Holding’in baraj ve barajlar üzerine kurduğu HES’ler, doğa tahribatına, tarihi dokunun zedelenmesine ve yok olmasına sebep olmuş, bu durum büyük tepkilere neden olmuştu. Holdingin özellikle baraj ve HES projelerini yerel halk protesto etmiş ve bu protestolara kolluk kuvvetleri müdahale etmişti.

Holdingin aldığı ihaleler arasında köprü-otoyol, baraj-HES, havalimanı yapımı ve işletme hakkı, yüksek hızlı tren, çimento fabrikası, stadyum, metro bağlantısı yapımı, çeşitli altyapı inşaatları, otoyol boru hattı ve teknopark inşaatı bulunuyor.

Limak’ın yüksek bütçeli kamu ihalelerinden bazıları şunlar: İstanbul Havalimanı, Çanakkale Köprüsü ve Çanakkale otoyolu, Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı, Çetin Barajı ve Hidroelektrik Santrali ve Sabiha Gökçen Havalimanı.