BioNTech için üçüncü doz tavsiyesi

ABD Gıda ve İlaç İdaresi’nin bağımsız danışma kurulu, Pfizer/BioNTech aşısında üçüncü dozun yalnızca 65 yaş üstüne uygulanmasını tavsiye etti.

BioNTech için üçüncü doz tavsiyesi

ABD Gıda ve İlaç İdaresi’nin (FDA) bağımsız danışma kurulu, Pfizer/BioNTech aşısında üçüncü dozun nüfusun geneli için onaylanmasına karşı çıktı ancak 65 yaş üstü kişilere uygulanmasını tavsiye etti. Danışma kurulu, 16 yaş ve üstü Amerikalılar için takviye dozların onaylanmasına ezici bir çoğunlukla karşı oy kullandı ve Joe Biden yönetiminin Pfizer/BioNTech aşısının üçüncü dozlarını gelecek hafta kullanıma sunma planının önüne geçmiş oldu.

Panelde, aşının 16 yaş üstü herkese uygulanması konusunda yapılan oylamada 18 kişiden 16’sı ‘hayır’ dedi. Sağlık çalışanları ve öğretmenler gibi iş yerinde Covid-19’a maruz kalma riski yüksek olan meslek gruplarının takviye doz yaptırabileceği belirtildi. Kurulun birçok üyesi, Pfizer ve FDA tarafından sunulan verilerin eksik olduğunu ve 16 yaş üstü kişiler için onay talebinin fazla geniş kapsamlı olduğunu savunarak, üçüncü doz planını eleştirdi. Çoğu uzman, takviye dozların genç yetişkinler için henüz gerekli olmadığını söyledi.

FDA, danışma kurulunu dikkate almaz ve takviye dozları onaylarsa, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’ne (CDC) tavsiyede bulunan ayrı bir kurul, hangi grupların üçüncü doz aşı olması gerektiğini önermek için gelecek hafta toplanacak.

Danışma kurulunun takviye doz kararı bağlayıcı olmasa da, FDA’in kurulun tavsiyesini dikkate alması bekleniyor. ABD’de Pfizer/BioNTech’in yanı sıra Covid-19’a karşı mRNA temelli Moderna ve Johnson & Johnson’ın adenovirüs aşıları da kullanılıyor. Ancak cuma günü bir araya gelen kurulun tavsiyesi, yalnızca iki doz Pfizer/BioNTech yaptıran kişileri kapsıyor.