Bilim Kurulu üyesinden 'pazar yasağı' açıklaması

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, koronavirüs pandemisinin getirdiği yasaklar ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Bilim Kurulu üyesinden 'pazar yasağı' açıklaması

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, “Pazar günü uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması kalkar mı?” sorusuna yanıt verdi. İlhan, kısıtlamanın kalkması için vaka sayılarının biraz daha oturması gerektiğini söyledi.

İlhan, “5 binli rakamları gördük. Bu rakamlar bu şekilde devam ederse Sayın Cumhurbaşkanımız da ‘Temmuz başına kadar’ diye ifade etmişti. Temmuza da 15 gün kaldığını düşünürsek temmuz ayında daha rahat sosyal ortamın olabileceğini öngörebiliriz şimdiden” dedi.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı, Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İlhan, kısıtlamaların vaka sayısına göre değerlendirildiğini belirterek, “Sayın Cumhurbaşkanı’mız da söylemişti; biz yeni bir döneme girdik. Bireysel önlemler ve aşılar ile ilerleyeceğiz. Toplumsal kısıtlamayı olabildiğince az yapmaya çalışıyor Türkiye Cumhuriyeti. İyi de bir politika bu ama bu rakamların biraz daha oturması gerekebilir. 5 binli rakamları gördük. Bu rakamlar bu şekilde devam ederse Sayın Cumhurbaşkanımız da ‘Temmuz başına kadar’ diye ifade etmişti. Belki önümüzdeki hafta değerlendirilebilir. Temmuza da 15 gün kaldığını düşünürsek, temmuz ayında daha rahat bir sosyal ortamın olabileceğini öngörebiliriz şimdiden” diye konuştu.

“ÜÇÜNCÜ DOZ PEKİŞTİRİCİ OLARAK ALGILANMALI”

Prof. Dr. İlhan, üçüncü doz aşıya ilişkin, “Üçüncü doz aşıyı pekiştirici olarak düşünmek gerekiyor, bağışıklığın daha uzun olmasını amaçlıyoruz. Önce nasıl sırayla başlandıysa nasıl önce sağlık çalışanları, 65 yaş üstü büyüklerimiz ile devam ettiyse aynı şekilde uygulanması düşünülebilir. Dünyada aşıda 9 aylık bir deneyim var. ‘Ne zaman yapıldığında acaba aşı ne kadar çok etki yapıyor’ bunun sonuçlarına göre bu ay içinde bu da belli olacaktır. Sağlık çalışanlarının aşılanması, 65 yaş üstü ile beraber ocak ayında başlamıştı, ikinci dozları şubatta yapıldı. Hesabı yaptığımızda temmuz-ağustos aylarında 3’üncü doz aşının da yapılmasının mümkün olacağını düşünebiliriz. Burada sıra benzer bir sıra ile gidecektir. Güz dönemi gelmeden özellikle en riskli meslek grubu olan sağlık çalışanları ve daha ileri yaştakilere yapılması ile beraber sürecin pekiştirici olacağını düşünüyorum” dedi.