Bilim insanları, İngiltere’deki koronavirüs varyantının yeniden mutasyona uğradığını açıkladı

İngiltere'de daha hızlı yayılan koronavirüs varyantının, yeniden mutasyona uğradığı belirtildi. Buna göre İngiliz varyantında, Güney Afrika ile Brezilya'da görülen ve aşıların etkisini azaltmasından endişe edilen E484K mutasyonuna da rastlandı.

Bilim insanları, İngiltere’deki koronavirüs varyantının yeniden mutasyona uğradığını açıkladı

İngiltere’de bilim insanları kent bölgesinde görülen ve tüm ülkede hızla yayılan koronavirüs varyantının, kaygı verici yeni değişiklere uğradığını açıkladı.

Yapılan testlerde Güney Afrika ve Brezilya’da görülen E484K mutasyonuna rastlandı. Uzmanlar, İngiltere’de E484K mutasyonun görüldüğü çok az vaka olduğunu ifade etti. Leicester Üniversitesi’nden virüs uzmanı Dr. Julian Tang, insanların karantina önlemlerine uymaya devam edip virüsün daha fazla mutasyon geçirmesine fırsat vermemesi gerektiğini söyledi. Moderna aşısının ilk sonuçları, aşının bu mutasyonun görüldüğü vakalarda da etkili olduğunu gösterdiği ifade edildi. Ancak bağışıklık tepkisinin eskisi kadar güçlü ya da uzun süreli olmayabileceği vurgulandı.

Bazı araştırmalar, E484K’nın virüsün antikorlar olarak bilinen bağışıklık sisteminden kaçmasına yardım edebileceğine işaret ediyor. Fakat Moderna aşısının ilk sonuçları, aşının bu mutasyonun görüldüğü varyantlarda da etkili olduğunu gösteriyor. Ancak bağışıklık tepkisinin eskisi kadar güçlü ya da uzun süreli olmayabileceği vurgulanıyor. Yakında onay alması beklenen Novavax ve Janssen’in aşılarının da koruma sağlayabileceği belirtiliyor.

Kovid-19’dan ölenlerin sayısının 106 bini geçtiği İngiltere’de son dönemde virüsün yayılmasını önlemeye yönelik çabalar hız kazanmıştı. Virüsün Güney Afrika varyantı için acil test programı başlatılırken yeni seyahat yasakları devreye konmuştu.