Bilal Erdoğan'ın vakfı, İzmir'de belediyelerden izin almadan giysi kumbaraları yerleştirdi

Bilal Erdoğan yönetimindeki TÜGVA, İzmir'de izinsiz olarak ilçelere giysi kumbaraları yerleştirdiği iddia edildi.

Bilal Erdoğan'ın vakfı, İzmir'de belediyelerden izin almadan giysi kumbaraları yerleştirdi

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın yönettiği Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) kimsesiz ve ihtiyaç sahipleri için kıyafet bırakılan giysi kumbaralarına el attı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan “Sıfır atık” projesi kapsamında, yurttaşların kullanmadığı tekstil ürünlerinin geri dönüşümünün sağlanması için Türkiye’nin bütün illerine giysi kumbaraları yerleştirildi. Geri dönüşüm firmaları, kıyafetlerin toplanması, geri dönüşümü gibi bütün işlemeleri kendi elemanları aracılığıyla yaparak elde edilen gelirlerden belli oranda kurumlara pay veriyor. Bazı kurumlar ise para yerine temizlenen kıyafetleri geri alarak açtıkları sosyal marketlerde ihtiyaç sahiplerine ulaştırdı.

TÜGVA da geri dönüşüm kumbaraları işine yetki belgesi bulunan Mundo Tekstil Mobilya Dayanıklı Tüketim İnşaat Sanayi Ticaret Limited Şirketi aracılığı ile girdi. Cumhuriyet’ten Mehmet İnmez imzalı habere göre, TÜGVA, Kızılay, belediyeler, engelli ve şehit aileleri gibi 24 derneğin toplama yetkisi bulunan giysi kumbaralarından İzmir’in Buca ve Bayraklı ilçelerine belediyelerden izin almadan sokak başlarına ve kent merkezlerine 150 adet yerleştirdi. İki ilçe belediyesi TÜGVA ve iş yaptığı Mundo şirketine sözlü ve resmi yazı yazarak giysi kutularını bir hafta içerisinde kaldırmasını istedi. Ancak kumbaralar kaldırılmadı.

Bazı dernekler, TÜGVA’nın hayır kurumu olmadığını, diğer kurumlar gibi kıyafetleri temizleyip ihtiyaç sahiplerine vermediğini, sosyal marketler açmadığını ve elde edilen gelirin nereye gittiğinin belirsiz olduğunu söyledi.

TÜGVA İzmir Temsilciliğinden iddialara yanıt geldi

Cumhuriyet’in sorularını yanıtlayan TÜGVA İzmir Temsilcisi Mesut Öndeş, “İki ay önce 150 adet tekstil geri dönüşüm kutusu koyduk. Bizler öğrencilere burs ve eğitim veren, yurtlar yapan bir kurumuz. İhtiyaç sahibi kişilere yardım ediyoruz. Yaptığımız her şey yasal. Diğer kurumlar gibi TÜGVA yasal olarak katıldı. İddia edildiği gibi TÜGVA, kaymakamlıklar üzerinden kumbaraların belli bir yere taşınmasını istememiştir. Belediyeler ve diğer kurumlar algı oluşturmaya çalışıyor” diye konuştu.