Biden'den Afganistan açıklaması: Bu savaşın maliyeti 1 trilyon dolar

ABD Başkanı Joe Biden, Afganistan’daki gelişmelere ilişkin düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Biden, “El Kaide'den arındırmaktı amacımız ve bunu yaptık. Bin Ladin bir saldırı yapmaya karar vermese biz girer miydik girmezdik. ” diye konuştu.

Biden'den Afganistan açıklaması: Bu savaşın maliyeti 1 trilyon dolar

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, Afganistan’daki gelişmelere ilişkin düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Biden, “Biz Afganistan’a bir amaç için girmiştik. El Kaide’den arındırmaktı amacımız ve bunu yaptık. Bin Ladin bir saldırı yapmaya karar vermese biz girer miydik girmezdik. ” diye konuştu.

Biden’ın açıklamasından önemli bölümleri şöyle:

Herkesin şunu anlaması gerekiyor, bu bölgede terör unsurlarının yeniden ortaya çıkmaması gerekiyor. Müttefiklerimizle bölgeyi yakın bir şekilde takip ediyoruz. Afganistan, gelecekte ABD’ye veya herhangi bir müttefikimize yönelik bir saldırının düzenleneceği bir yer olmayacak.

Askerlerimize karşı bir engelleme, güçlü bir karşılık bulur.Afganistan’daki komutanlarımızla görüşmekteyim. Görevlerini icra etmeleri için her türlü desteği sağlıyoruz, sağlamaya devam edeceğiz.

“SORUMLULUĞU ALIYORUM”

Kabil’de bizlerle birlikte çalışanlar söz konusu. Ben herhangi bir askeri adımda ya da tüm sorumluluğu alıyorum. Operasyonda yapılması gerekenler yapılıyor.

“KAÇ KİŞİ KALDI BİLMİYORUZ”

Orada kaç Amerikalı kaldı bilmiyoruz. Askeri varlıklar kullanan Amerikalılar vardı. Yakın eşgüdüm ile çalışıyoruz. NATO ile birlikte çalışıyoruz. Fransızlara yardım ettik. Operasyonlar devam edecek. Yapabileceğimiz her şeyi yapacağız.

Zorlu koşullar altında çalışıyoruz. Nihai sonucun ne olacağını söyleyemem. Başkomutanınız olarak her kaynağı kullanacağımın sözünü verebilirim. ABD ordusuna duyduğum saygıdan dolayı yapacağım. Taliban ile kontak halindeyiz. Mümkün mertebe sorunları gidermeye çalışıyoruz. Taliban’a şunu söyledik. Güçlerimize yönelik her saldırı güçlü bir tepkiye neden olacaktır. Yanıt veriririz bunu söyledik. Pek çok suçlunun da sokaklara salındığını biliyoruz. Taliban’ın ve IŞID’ın yaptıklarını biliyoruz. Müttefiklerimizle birlikte çalışacağız.

“BELİRSİZLİK SÖZ KONUSU”

Terör saldırılarının ev sahipliği yapmasını istemiyoruz. Afganistan’da NATO ile birlikte çalıştık. Geçtiğimiz günlerde Johanson ve Merkel ile bir araya geldim. Şu konuda mutabık kaldık. G7 toplantısında eş güdümlü olarak birleşik bir tavır sergilemeliyiz. Mültecilere sağlık ve gıda hizmeti götürmeye çalışıyoruz. Taliban’a uluslararası baskı yapmaya çalışıyoruz. Gördüğümüz resimler kalbimizi burktu. Bir belirsizlik söz konusuydu. Bu resimlere kayıtsız kalamayız. Tamamlamamız gereken bir misyonumuz var. 60 bin Amerikalı asker Kabil Havalimanı’nda hayatlarını tehlikeye atıyor. Vatandaşları kurtarmak için çalışıyorlar.

 

Oradaki komutanlarla hala görüşüyorum. Neye ihtiyacınız varsa yardımcı olacağız dedim. NATO üyeleri de bizim yanımızda.

ÇEKİLMİŞ OLACAĞIZ

Bu sorumluluğu kalbimde hissediyorum. Şimdi artık bu işi bitirmek istiyorum. Hayatlarını riske atanlar için benimle birlikte dua edin. Şu an odak noktamız bu. Bitince askeri çekilmeyi gerçekleştireceğiz. Ve 20 yıl sonra Afganistan’dan çekilmiş olacağız.

BİZ AFGANİSTAN’A BİZ AMAÇ İÇİN GİRMİŞTİK

Biz Afganistan’a bir amaç için girmiştik. El Kaide’den arındırmaktı amacımız ve bunu yaptık. Bin Ladin bir saldırı yapmaya karar vermese biz girer miydik girmezdik. Bu savaşı artık sonladırmanın zamanı geldi. Bu savaşın maliyeti 1 trilyon dolar. Maliyeti çok yüksekti bu savaşın. Amacımız bu tümörü yok etmek. Müttefiklerimiz çekilme kararında mutabık. Artık ortak bir biçimde Afganistan’dan çekilmeliyiz dedik.

Bize göre Afganlar bizim için önemli. Bizimle birlikte savaşanlar vardı. Mümkün oldukça STK çalışanını da çıkarmaya çalışıyoruz. Uluslararası baskı yaratmaya çalışacağız Taliban üzerinde. Meşruiyet kazanmaya çalışıyor Taliban. Kadınlara ve kız çocuklarına, vatandaşlarına nasıl davrandığına bakacağız. 31 Ağustos itibarıyla tahliyeler bitecek ama bu belirsiz bir süreç.