Biden: Tüm dünyada Amerikan çıkarların korumaya devam edeceğiz

ABD Başkanı Joe Biden seçildikten sonra ilk defa Kongre'deki ortak oturumda Senato ve Temsilciler Meclisi üyelerine hitap etti.

Biden: Tüm dünyada Amerikan çıkarların korumaya devam edeceğiz

Seçildikten sonra ilk defa Kongre’deki ortak oturumda konuşan Biden, covid-19 aşısı ve dış politikası gibi bir çok alana dair açıklamalarda bulundu.

Göreve gelişinin 100. gününe yakın bir dönemde bu konuşmayı yapıyorum diyen Biden şu anda yüzyılın en kötü salgını ve Büyük Buhran’dan bu yana en kötü ekonomik kriz ile karşı karşıya olduklarını söyledi.

Biden’ın açıklamalarından öne çıkan kısımlar ise şu şekilde:

DİĞER ÜLKELER İÇİN AŞI DEPOSU OLACAĞIZ

Hiçbir ulus; terör, nükleer zenginleştirme, kitlesel göç, siber güvenlik, iklim değişikliği ve pandemi gibi günümüz krizleriyle tek başına uğraşamaz. Virüsü uzağımızda tutmamıza yarayacak bir duvar yok. Aşı stokumuz kendi ihtiyaçlarımızı karşıladığından diğer ülkeler için de aşı deposu olacağız. Tıpkı Amerika’nın 2. Dünya Savaşı’nda demokrasi deposu olması gibi.

TÜM DÜNYADA AMERİKAN ÇIKARLARINI KORUMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Dış politika konusunda da önemli sözler verdiklerini belirten Biden, ABD, Çin ile çatışma aramıyor. Çin ve diğer ülkeler bize hızla yaklaşıyor. Geleceğin ürünlerini ve teknolojilerini geliştirmeli ve onlara hakim olmalıyız. Rüzgar türbini kanatlarının Pekin yerine Pittsburgh’da yapılmaması için hiçbir neden yok.

Tüm dünyada Amerika’nın çıkarlarını savunmaya devam edeceklerini ifade ederek “Şi’ye Hint-Pasifik bölgesindeki güçlü askeri varlığımızın, tıpkı Avrupa’daki NATO askerleri gibi olduğunu, niyetimizin bir çatışma başlatmak değil, bir çatışmayı önlemek olduğunu bildirdim.” bilgisini paylaştı.

Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı telefon görüşmesinde de bir çatışmanın peşinde olmadıklarını ancak eylemlerinin bir sonucu olacağını söylediğini aktararak, “Rusya’nın seçimlerimize müdahalesine, hükümetimiz ve işletmelerimize siber saldırısına orantılı yanıtlar verdik. Ancak konu ortak çıkarlarımıza geldiğinde iş birliği içinde olabiliriz. Putin, bizim gerekli cevapları vereceğimizi çok iyi anladı.” diye konuştu.