Biden, Putin ile düzenlenen zirve sonrası konuştu

Biden, gündeminin Rusya'ya karşı değil, Amerikan halkı için olduğunu ifade etti.

Biden, Putin ile düzenlenen zirve sonrası konuştu

Biden ve Rusya lideri Putin arasındaki zirve sona erdi.

ABD Başkanı Joe Biden, 20 Ocak’ta göreve başladıktan sonra Rus lider Vladimir Putin’le ilk kez bugün bir araya geldi. İsviçre’nin Cenevre kentinde başlayan Biden-Putin zirvesi sona erdi. Görüşme 4 saat sürdü. Rus İnterfaks haber ajansı delegasyonlarda yer alan bir yetkiliye dayandırdığı habere göre; iki liderin görüşmesi oldukça başarılı geçti. Toplantının ardından iki lider basın toplantısı düzendi. Putin, görüşmenin yapıcı olduğunu belirtirken Biden ise “açık sözlü” olarak nitelendirdi. Kremlin, Putin ve Biden arasındaki görüşmenin ardından üzerinde uzlaşıya varılan ortak bildiriyi yayımladı.

Biden, Putin ile görüşmesine ‘yüz yüze görüşmek her zaman daha iyidir’ diyerek başladı.

Putin ise, ABD Başkanı Joe Biden’a şahsen görüşme girişimi için teşekkür ederek “Uzun bir yolculuk yaptınız, çok çalıştınız. Ancak Rus-Amerikan ilişkilerinde en yüksek seviyede ele alınması gereken birçok sorun birikti. Görüşmemizin yapıcı geçeceğini umuyorum” dedi.

Bu açıklamaların ardından gazeteciler salondan çıkarıldı ve zirve basına kapalı olarak gerçekleşti. Yaklaşık 4 saat süren görüşme sona erdi.

TOPLANTININ ARDINDAN AÇIKLAMALAR

Toplantı sonrası ilk açıklamalar Rusya lideri Putin’den geldi. Basın toplantısı düzenleyen Putin, Biden ile görüşmesinin yapıcı geçtiğini ifade etti. Rus ve Amerikan büyükelçilerinin dönüşü için mutabakat sağladıklarını anlatan Putin, dışişleri bakanlıklarının diplomatik yolla ilgili görüşmelere başlayacağını duyurdu.

‘KATİL’ İFADESİ

Putin, ABD’li mevkidaşı Biden’ın nisan ayında bir konuşmada kendisine yönelik “katil” ifadesini kullanmasıyla ilgili olarak, “Biden’ın açıklamasının kendisini tatmin ettiğini” ifade etti.

Putin, Biden’a yönelik dikkat çeken bir övgüde bulundu. ABD’li mevkidaşının selefi Donald Trump’tan çok farklı olduğunu söyleyen Putin, “Biden’ı “tecrübeli bir devlet adamı” olarak tanımladı.

BIDEN’DAN İLK DEĞERLENDİRMELER

ABD Başkanı Joe Biden da Putin ile yaptığı görüşmeyi “açık sözlü” olarak nitelendirdi. Biden, gündeminin Rusya’ya karşı değil, Amerikan halkı için olduğunu ifade etti.

İnsan haklarının ABD’nin DNA’sının bir parçası olduğunu ifade eden Biden, bu konunun her zaman masada olacağını belirti. Biden temel insan hakları meselelerini gündeme getirmeye devam edeceklerini Putin’e açıkça ifade ettiğini de sözlerine ekledi.

Silahların kontrolüne ilişkin ikili istikrar diyaloğu başlatma konusunda hemfikir kaldıklarını anlatan Biden, iki liderin siber güvenlik konusuna epey zaman harcadıklarını açıkladı.

ABD lideri, Putin ile İran’ın nükleer silah sahibi olmamasını garanti altına almak için çalışma konusunda fikir birliğine verdiğini duyurdu.

Vladimir Putin ile yüz yüze görüşmenin önemli olduğunu söyleyen Biden, “Yapmaya geldiğim şeyleri yaptım” ifadesini kullandı.

ABD Başkanı, Putin ile yaptığı tüm görüşmede havanın iyi ve olumlu olduğunu ifade ederken, anlaşmazlıkların dile getirildiğini fakat bunun abartılı bir atmosferde olmadığını vurguladı.

Biden basın toplantısında, Rus muhalif lider Navalnıy’nın cezaevinde ölmesi durumunda, bunun sonuçlarının yıkıcı olacağını Putin’e ilettiğini söyledi.

DEMOKRATİK EGEMENLİĞİMİZ…

ABD Başkanı Biden, “Putin’e demokratik egemenliğimizi ihlal edecek ya da demokratik seçimlerimizin düzenini bozacak girişimleri hoş görmeyeceğimizi söyledim.” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Joe Biden tarafından yayımlanan ortak bildiride, nükleer savaşta kazananın olmayacağı belirtilerek, böyle bir savaşın asla başlatılmamasına yönelik bağlılık teyit edildi.

Bildiride, Rusya ve ABD’nin, gerginlik dönemlerinde dahi, stratejik alanda öngörülebilirliği sağlama, silahlı çatışma risklerini ve nükleer savaş tehdidini azaltmaya yönelik ortak hedeflere doğru ilerleme kaydedebileceklerini gösterdikleri belirtildi.

ABD ve Rusya arasındaki Yeni Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşmasının (Yeni START) kısa bir süre önce uzatıldığına işaret edilen bildiride, “Yeni START’ın uzatılması, nükleer silahların kontrolüne olan bağlılığımızın bir kanıtıdır. Bugün, nükleer savaşta kazananın olmayacağına ve böyle bir savaşın asla başlatılmamasına yönelik bağlılığımızı tekrar teyit ediyoruz.” denildi.

Söz konusu hedeflere ulaşılması için Rusya ve ABD arasında kısa bir süre içerisinde kapsamlı istişarelerin başlayacağının belirtildiği bildiride, “Stratejik istikrar konusunda sağlam ve güçlü, kapsamlı bir ikili diyalog başlatılacak. Söz konusu diyalog vasıtasıyla, gelecekteki silah kontrolü ve risk azaltma önlemlerinin temelini atmak istiyoruz.” ifadelerine yer verildi.