"Biden, Erdoğan’la görüşmesinden güvenceyle ayrıldı"

Amerikalı gazeteci-yazar Mark Perry, "Biden, Sayın Putin’le İsviçre’deki görüşmesi öncesinde Türkiye’nin NATO’nun güney çıpası olarak önemini vurgulamak istedi" yorumunda bulundu.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Brüksel’deki NATO zirvesinde ABD Başkanı Joe Biden’la yaptığı görüşmeye ilişkin Amerikalı gazeteci-yazar Mark Perry’den bir değerlendirme geldi.

VOA Türkçe‘de yer alan habere göre, görüşmeden çıkan sonuçları değerlendiren Perry, “Bence bu iyi bir görüşmeydi çünkü hedefine ulaştı: İki ülke arasındaki tansiyonun düşürülmesi ve ABD-Türkiye ilişkilerini yeni baştan oluşturma bağlamında. Bu bakımdan, iki lider tarafından söylenenler, bunların nasıl söylendiğinden daha az önem taşıyor. Biden’ın buradaki hedefi, Erdoğan’a ABD’nin Türkiye’yle olan anlaşmazlıklarını hatırlatmak ama ilişkilere son beş yıldır zarar veren karşılıklı suçlamaları azaltmak. Erdoğan’ın hedefi de aynıydı. Bu da, Biden’a Türkiye’nin kendi yolunu çiziyor olsa da saygın bir ortak olma arzusu taşıdığını hatırlatmaktı” diye konuştu.

“GÖRÜŞME ÖNCESİNE DENK GELMESİ TESADÜF DEĞİL”

İlişkilerde ABD’yi en çok rahatsız eden unsurun Türkiye’nin Rusya’yla “flörtü” olduğunu ve S-400 alımının da bu ilişkiyi sembolize ettiğini belirten Perry, “Bence Biden, Sayın Putin’le İsviçre’deki görüşmesi öncesinde Türkiye’nin NATO’nun güney çıpası olarak önemini vurgulamak istedi. Biden-Erdoğan görüşmesinin o görüşme öncesine denk gelmesi bence tesadüf değil, bu sayede Biden Putin’le görüşmesinde NATO üyeleri arasında konsensüs olduğu noktasında eli daha güçlenmiş hissedecek. Benin inancıma göre, Biden Erdoğan’la görüşmesinden bu güvenceyle ayrıldı” diye konuştu.