Biden, Erdoğan’a 1915 olaylarını 'soykırım' olarak tanıyacağını söyledi

24 Nisan öncesi, Başkan Biden'a "soykırımı" tanıması yönünde çağrılar yapılmış ve ABD Kongresi'ndeki iki partiden 100'ün üzerinde üye Başkan Joe Biden'a yazdıkları açık mektupta, 24 Nisan'da yapacağı açıklamada 1915 olaylarını "Ermeni soykırımı" olarak resmen tanıması çağrısında bulunmuştu.

Biden, Erdoğan’a 1915 olaylarını 'soykırım' olarak tanıyacağını söyledi

ABD Dışişleri Bakanlığı, Washington’un yarın 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak tanıdıklarını açıklayacaklarını duyurdu. Açıklama, Biden ve Erdoğan arasındaki ilk telefon görüşmesinin ardından geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Vekili Jalina Porter, Washington’un yarın 1915 olaylarına ilişkin kararını açıklayacaklarını söyledi. Porter, düzenlediği basın toplantısında “Ermeni soykırımı ile ilgili olarak, yarın için bir açıklama bekleyebilirsiniz” ifadelerini kullandı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Joe Biden bugün ilk kez telefon görüşmesi gerçekleştirmişti. AFP’nin haberine göre, Erdoğan’ın itirazları Biden’ın Soykırım’ı tanıma yönünde verdiği kararı değiştirmedi.

Bloomberg’in haberine göre görüşmede Biden, Erdoğan’a 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak tanıyacağını söyledi.

Görüşmeye ilişkin Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ‘müttefik’ vurgusunun yapılmaması dikkat çekmişti.

İkili arasındaki görüşmeyle ilgili ”Başkan Joe Biden bugün Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmüş ve işbirliği alanlarının arttırıldığı ve anlaşmazlıkların etkili bir şekilde yönetildiği yapıcı ikili ilişkilere duyduğu ilgisini iletmiştir. Erdoğan ile Biden, ikili ve bölgesel konuları ele almak üzere haziran ayındaki NATO Zirvesi’nde ikili görüşme yapma konusunda anlaştı”‘ denilmişti.

Joe Biden Cumartesi günü “soykırımı” kabul ettiğini açıkladığında, görev başındayken “soykırımı” tanıyan ilk ABD başkanı olacak.

Ermeni Soykırımı’nın tanınacağının açıklanmasının ardından ABD-Türkiye arasında telefon trafiği yaşandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, ABD Başkanı Joe Biden’la yaptığı telefon görüşmesindeki hususların takibi amacıyla mevkidaşı Antony Blinken’la telefonda görüştü.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Görüşmelerin içeriğinde ilişkin detaylı bir açıklama henüz yapılmadı.

Ronald Reagan, 1981’de Ermenilere karşı işlenen zulmü “soykırım” olarak nitelendiren son ABD başkanıydı, ancak kısa süre sonra Türkiye’nin baskısı nedeniyle geri adım atmıştı.

24 Nisan öncesi, Başkan Biden’a “soykırımı” tanıması yönünde çağrılar yapılmış ve ABD Kongresi’ndeki iki partiden 100’ün üzerinde üye Başkan Joe Biden’a yazdıkları açık mektupta, 24 Nisan’da yapacağı açıklamada 1915 olaylarını “Ermeni soykırımı” olarak resmen tanıması çağrısında bulunmuştu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Habertürk’e bu hafta yaptığı açıklamada, Biden’in sözlerinin hukuki bir etkisi olmadığını ve yalnızca ABD-Türkiye ilişkilerine zarar vereceğini söylemişti.