Beyrut Limanı patlamasıyla ilgili çarpıcı iddialar: Amonyum nitrat cihatçılara sevk edilecekti

Rai Al-Youm gazetesinin ortaya attığı iddialar ise kamuoyunu sarsacak cinsten. Gazetenin iddiaları gemiyi Lübnan'a kimin ne için getirdiğine ilişkin soruları yanıtlıyor.

Beyrut Limanı patlamasıyla ilgili çarpıcı iddialar: Amonyum nitrat cihatçılara sevk edilecekti

Beyrut limanında geçen yıl meydana gelen patlamaya ilişkin soruşturma hâlâ gizli tutulurken, Lübnanlı adli makamlar bu soruşturmayla ilgili herhangi bir bilgiyi kamuoyuyla paylaşmamak konusunda kararlı. Kamuoyunun haklı sorularının en başında ise patlamaya sebep olan amonyum nitratı Beyrut Limanı’na kimin getirdiği ve geminin kime ait olduğu geliyor.

Patlamadan bu yana, Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah, adli müfettişten teknik soruşturmanın sonuçlarını Lübnan kamuoyuna yayınlamasını üç mektupla talep etti. Ancak Nasrallah’ın bu talepleri herhangi bir yanıt bulamazken, soruşturma sonuçları gizli tutuldu.
Beyrut Limanı’ndaki patlamayı soruşturan hâkim Tarık el-Bitar, sevkiyattan önce ne olduğuna dair ayrıntı sunmadan patlamanın yalnızca teknik detayları ile ilgilendiği için kamuoyunun tepkisini çekerken, birkaç hafta önce Hizbullah ve Emek Hareketi’nin çağrısıyla düzenlenen eyleme düzenlenen saldırı sonrası 6 kişi hayatını kaybetmiş, 60’a yakın kişi ise yaralanmıştı.

Suud ve Körfez medyası eylemde yaşananları çarpıtarak, eylemcileri suçlu ilan ederken yürütülen soruşturmanın örtbas edilmeye çalışıldığı herkes tarafından bilinen bir gerçek.

Rai Al-Youm gazetesinin ortaya attığı iddialar ise kamuoyunu sarsacak cinsten. Gazetenin iddiaları gemiyi Lübnan’a kimin ne için getirdiğine ilişkin soruları yanıtlıyor. İddialar, Patlamaya sebep olan amonyum nitrat Saad Hariri liderliğindeki el-Mustakbel Partisi üyeleri tarafından getirildiği ancak Hariri’nin bu sevkiyattan haberi olmadığı yönünde. Yine iddialara göre geminin parası ana şubesi İsviçre’de olan bir Körfez ülkesindeki banka tarafından ödenirken, limanda depolanan amonyum nitrat, patlayıcı imali için Suriye’deki cihatçılara nakledilmek üzere getirtilmiş.