Beria Onger Kadın Akademisi’nin dokuzuncu oturumu gerçekleşti

İlerici Kadınlar Derneği (İKD) tarafından duyurulan Beria Onger Kadın Akademisi’nin 9. oturumu olan “Çalışma Yaşamı ve İstihdamda Kadın” başlığı, Dr. Özge İzdeş’in katılımıyla gerçekleşti.

Beria Onger Kadın Akademisi’nin dokuzuncu oturumu gerçekleşti

İki haftada bir yapılan Beria Onger Kadın Akademisi’nin 9. oturumunda Dr. Özge İzdeş, kadınların çalışma koşulları ve nasıl çalışmak istedikleri sorularına cevap ararken içinden geçtiğimiz pandemi dönemi koşullarından bağımsız değerlendirilemeyeceğini dolayısıyla soruyu “pandemi koşullarında kadınların çalışma koşulları” olarak revize etmek gerektiğini belirtti.  Pandemi şartlarında çalışma yaşamında ödenen vergiler olmasına rağmen devletin üstüne düşen görevleri yerine getirmediği, öte yandan patronların da bu yeni dönüşümün insanların üzerinde yarattığı zorlukları gözetmediğini vurguladı.

İzdeş, dünya genelindeki verileri değerlendirerek son 1-1,5 yılda kadınların daha hızlı iş kaybı yaşadığını belirtti. İşlerini koruyan kadınların ise pandemi döneminde ev içi hizmet ve bakım yükünün artması ile beraber iş saatlerini düşürmek zorunda kaldıklarını vurguladı. Ayrıca pandemi ile birlikte kadınların gelir kaybının iki kat arttığı ve kayıt dışı istihdamın daha çok daraldığını, kadınların kayıt dışı çalışma oranın 42,3 erkeklerin ise 36,6 olduğunu belirtti. İzdeş, katılımcıların sorularını cevaplandırarak sunumunu sonlandırdı.

İki haftada bir Cumartesi günleri saat 20.00’de gerçekleşen Beria Onger Kadın Akademisi’nin bir sonraki başlığı “Edebiyat ve Kadın” olacak. Oturumun sunumu Erendiz Sayron Atasü tarafından gerçekleştirilecek.

İKD tarafından düzenlenen Beria Onger Kadın Akademisi’nin programı şöyle devam edecek:

29.05.2021 – “Edebiyat ve Kadın”
Erendiz Sayron Atasü, Yazar

12.06.2021 – “Sosyal Devlette Toplumsal Eşitlik ve Kadın”
Prof. Dr. Songül Sallan Gül

26.06.2021 – “Toplumcu Belediyecilikte Kadının Yeri Var Mı?”
Doç Dr. Sonay Bayramoğlu

Beria Onger Kadın Akademisi’ne Katılmak İçin:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf82OoFdcMu8MsboTTEdhd2Mk1QTI-qPkLso9RoHO6J87PVIg/viewform