Belediyenin kömür ihalesini AKP'de aktif siyaset yapan isme vermişler

AKP’li Giresun Belediyesi, 668 bin liralık kömür alımı ihalesini AKP İl Başkanlığı’nda aktif siyaset yapan Ekrem Civelekoğlu’na verdi. İhaleye sadece Civelekoğlu’nun şirketi katıldı ve tek teklifte ihaleyi aldı.

Belediyenin kömür ihalesini AKP'de aktif siyaset yapan isme vermişler

AKP iktidarları döneminde partili isimlere rant aktarma aracı olarak kullanılan kamu ihalelerine bir yenisi daha eklendi. AKP’li Giresun Belediyesi, belediye birimlerinde kullanılması amacıyla aldığı 668 bin 500 TL’lik kömür için AKP Yerel Yönetimler Başkanı Ekrem Civelekoğlu’nun şirketini tercih etti.

Kamu ihalelerinin, ‘doğal afet, hastalık, salgın, işin özelliği’ gibi istisnalardan yararlanılarak belli şirketlere verildiği uygulamaların bir yenisi daha gün yüzüne çıktı. AKP’li Giresun Belediyesi’nin pazarlık yöntemiyle gerçekleştirdiği kömür alım ihalesi, AKP çatısı altında aktif siyaset yapan ismin şirketine gitti. Giresun Belediyesi, belediye birimlerinde kullanacağı kömürler için 8 Kasım’da ihale açtı. Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nce gerçekleştirilen ihalede pazarlık yöntemi tercih edildi.

SADECE BİR ŞİRKET GİRDİ VE TEK TEKLİF ALINDI

BirGün’den Mustafa Bildircin‘in haberine göre, pazarlık yönteminin getirdiği özel şartlar ile katılımın kısıtlandığı ihale için yalnızca bir şirket ihale dokümanı satın aldı. İhaleye teklif verme süresi olarak belirlenen 17 Kasım’a kadar yalnızca bir teklif alındı. Giresun merkezli KFC Gıda Temizlik isimli şirket ihaleye teklif veren tek şirket olurken 18 Kasım’da şirket ile AKP’li idare arasında 668 bin 500 liralık sözleşme imzalandı. AKP’li belediye ile kömür anlaşması yapan şirketin yönetim kurulundan ise tanıdık bir isim çıktı. Giresunlu şirketin yönetim kurulunda ismi yazan Ekrem Faruk Civelekoğlu’nun aynı zamanda AKP’de aktif siyaset yaptığı anlaşıldı.

Civelekoğlu’nun, Mart 2021’de gerçekleştirilen AKP 7’nci Olağan İl Kongresi’nde il başkanı olarak seçilen Kenan Tatlı’nın listesinden yönetime girdiği öğrenildi. AKP’li belediyeden ihale alan Civelekoğlu Giresun İl Teşkilatı’nda Yerel Yönetimler Başkanı olarak görev yapıyor.

***

İhaleler Sayıştay raporlarında

AKP döneminde kamu ihalelerinde oynanan oyunlar, Sayıştay’ın denetim raporlarında da anlatıldı. Raporlarda kamu idarelerinin ihalelerde saydamlığı, rekabeti, kamuoyu denetimini ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumlu tutulduğu belirtildi.