Bekir Bozdağ'dan 'yeni anayasa' çıkışı

"1961'den bu yana da yaklaşık 60 yıldır darbe anayasaları ile yönetiliyor. Bu darbe anayasalarından yönetilme ayıbından bu ülkeyi kurtarmayı başaramadık."

Bekir Bozdağ'dan 'yeni anayasa' çıkışı

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Bekir Bozdağ, yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili, “Yeni bir anayasa için adı ne olursa olsun bir uzlaşma komisyonu kurulması gerekiyor. O komisyon çalışır, Meclis gündemine gelir, halkın oyuna sunulur” diye konuştu.

Bozdağ, “Cumhurbaşkanımız bugüne kadar 217 kez yeni anayasa çağrısı yapmış. Bizim gündemimizden hiç düşmedi.” ifadelerini de kullandı.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Bekir Bozdağ, Erdoğan’ın, yeni anayasa çağrısına ilişkin açıklama yaptı. Bozdağ, AKP’nin 18 yılda yeni sivil bir anayasa yapamayışının tek nedeninin sandalye sayısı olmadığını belirterek, “Sandalye sayısı en önemli faktörlerinden birisi. Ama sadece konuyu sandalye sayısı ile izah edersek eksik olur. Çünkü Türkiye sadece 18 yıllık AK Parti döneminde değil, esasında 1924’den bugüne kadar geçen sürede yeni bir anayasa yapamamış. 1961’den bu yana da yaklaşık 60 yıldır darbe anayasaları ile yönetiliyor. Bu darbe anayasalarından yönetilme ayıbından bu ülkeyi kurtarmayı başaramadık. Bu ayıpta herkesin kusuru var. Ama birinci kusur siyasilerdedir. Parlamentoda olan partilerdedir. AK Parti bu konuda en samimi parti olmuştur” diye konuştu.

BOZDAĞ ‘FETÖ’ İLE ORTAKLIK DÖNEMİNİ HATIRLATTI

Bozdağ, 2006 ve 2007 yıllarında anayasa çalışması başlattıklarını, 2008 yılına gelindiğinde ise AKP’ye kapatma davası gündeme geldiğini anlatarak, “AK Parti’ye yargıdan bir aracı ile, ‘anayasa çalışmalarının durdurulması’ talimatı geldi; Cemil Çiçek üzerinden. Biz buna rağmen anayasa çalışmalarımızı devam ettirdik. Fakat 14 Mart 2008’de kapatma davası açıldı. Gördük ki yeni anayasa yapma konusunda mesafe almada ciddi zorluklar var. Bu sefer anayasada ‘uzlaşmayla yapılabilecek değişiklikleri yapalım’ diye girişimde bulunduk. Anayasa konusunda toplumun değişik kesimlerinden görüşler alındı, pek çok ziyaretler yapıldı. Oradan da bir uzlaşma çıkmadı. 2010 referandumuna giden köklü değişiklikler yapıldı. 2011’de Cemil Çiçek başkanlığında bir uzlaşma komisyonu kuruldu. Neticede yine uzlaşılmadı” diye konuştu.

Bozdağ’ın hatırlattığı dönem AKP-Cemaat ortaklığının olduğu bir dönemdi.

ERDOĞAN’DAN 217 KEZ ANAYASA ÇAĞRISI

Yeni anayasa yapımı konusunda bütün partilere elini taşın altına koyma çağrısında bulunan, Bekir Bozdağ, milletin hiçbir partiye tek başına anayasa yapma yetkisi vermediğini söyledi.

Bozdağ, “Türk halkı bugüne kadar parlamentoda ilk seçimden bu yana, hiçbir partiye tek başına anayasayı değiştirme yetkisi vermedi. Millet tarafından anayasa değişikliği konusunda referandum yetkisi verildi. Bu yetkiyle bazı değişiklikler de yapıldı. Milletin sandıktaki emri çok net; bir araya gelin uzlaşın, yeni bir anayasayı beraber yapın. Bir talimattır bence. Millet yeni bir anayasa değişikliği yapma yetkisini parlamentoda bulunan bütün partilere veriyor” ifadelerini kullandı.

Erdoğan’ın yeni anayasa yapma çağrısının ilk olmadığını kaydeden Bozdağ şöyle konuştu:

“Cumhurbaşkanımız bugüne kadar 217 kez yeni anayasa çağrısı yapmış. Bizim gündemimizden hiç düşmedi. Sayın Cumhurbaşkanımız yeni anayasa çağrısını tekrar gündeme getirdi; neden getirdi? Bir; bu darbe anayasası ayıbından kurtulmamız lazım.”