BDDK'dan bankalara 'ceza': 50'şer bin lira!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), 13 bankaya, "kredilerin amacına uygun kullandırılması için gerekli önlemleri almadıkları" gerekçesiyle 50'şer bin TL ceza verdi.

BDDK'dan bankalara 'ceza': 50'şer bin lira!

Bankalara kredilerin ihtiyaç sahibi tüzel kişilere ve bireysel müşterilere aktarımı konusunda talimat yazısı ileten Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), yakın zamanda bankalara uyarıda bulunmuştu.

Bazı bireysel ve tüzel kişiliklerin kredi alındıktan sonra ihtiyaç dışında kripto para başta olmak üzere farklı ürünlere yöneldiği tartışmaları yaşanmıştı.

Bloomberg HT’nin haberine göre; BDDK’nın yetkili organları bu konuda çalışarak bir rapor oluşturdu ve bu rapor Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’na sundu.

Habere göre Kurul, “bazı bankaların bu konuda çeşitli kontrol mekanizmalarını kurduklarına, ancak bazı iç denetim mekanizmalarının zamanında oluşturulmadığına” kanaat getirdi.

BDDK, gerekli önlemleri zamanında alamayan bankalara yönelik olarak 148/b maddesi gereği 50 bin TL ile 500 bin TL arasında olan cezanın alt sınırdan uygulanmasına karar verdi. Buna göre 13 bankaya 50’şer bin TL para cezası uygulandı.

Cezanın gerekçesi kredilerin Döviz ya da kripto varlıklara yönelik olarak kullanımı değil, bankaların buradaki iç kontrol mekanizmasını zamanında oluşturamamasından kaynaklandı.