'Baş imam'ı çok sevdiler: Gericiliğin güç gösterisi

Yaptıığı sosyal medya paylaşımlarıyla kısa sürede laiklik karşıtlığının sembol isimlerinden biri haline gelen Ayasofya 'Baş İmamı' Boynukalın'ın aslında hangi amaca hizmet ettiği tartışma konusu oldu.

'Baş imam'ı çok sevdiler: Gericiliğin güç gösterisi

Mehmet Boynukalın isimli ilahiyatçı, Ayasofya’ya ‘baş imam’ olarak atanmasıyla ortaya çıkışı sonrası, gündeme getirilen her konuyu laikliğe karşı bir araç haline getirmesiyle gericilerin idollerinden biri haline geldi.

Öyle ki dinci çevreler, şeriat hukukunu açıkça savunması nedeniyle büyük coşkuyla sahip çıktıkları Boynukalın üzerinden AKP’deki kimi isimleri dahi karşısına aldı. Bunlardan birisi de AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin oldu.

Medyanın kadın cinayetlerindeki tutumunu hedef alan Boynukalın, “kadın cinayeti” kavramına karşı çıkıp, “kadının erkeğe düşman edilmeye çalışıldığını” savunmuştu. AKP’li Zengin ise “Bu açıklamalar siyasetin yükünü arttırıyor. Siyaset çok ağır bir iş. O yüzden bence herkes kendi işini yapmalı diye düşünüyorum.” ifadelerini kullanmıştı.

ZENGİN’İ SAVUNMAK  YETMEDİ

Tartışma daha sonra sermaye medyasının  bazı ünlü yüzlerini de içine çekti. Ciner Grubu’na ait Habertürk’ün ekran yüzlerinden biri olan Kübra Par, konuyu köşesine taşıyıp “Artık siyasetçilere bile ayar vermeye kalkışan bu hadsiz imama karşı sonuna kadar AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin’in yanındayım. Ve bir kez daha söylüyorum; siyasete bu kadar meraklıysa önce devlet memurluğundan istifa edip üstündeki cübbeyi çıkarsın, sonra politika yapsın.” çıkışında bulundu. Par, ayrıca “Alın görevden, ya da söyleyin sahiden kendi işine baksın!” dedi.

Boynukalın’ın arkasında duranları da “bir grup azınlık” olarak değerlendiren Par, daha sonra hedef tahtasına oturtuldu. Par’a, AKP’li Özlem Zengin’e olmadığı kadar yükselen tepkiler kapsamında sosyal medyada da #HadsizKübraPar başlıklı bir paylaşım etiketi açıldı.

Habertürk’ün bir başka yazarı Fatih Altaylı ise Boynukalın’ın “Ayetullah” gibi davrandığını ve bu gidişinin “hayra alamet” olmadığını dile getirip, “Pek yakında kendini siyasetin de üzerinde, Cumhurbaşkanı’nın da yukarısında ülkenin dini lideri olarak görmeye başlaması pek ala mümkündür çünkü bunun sinyallerini vermektedir” dedi.

ZENGİN KARDEŞİMİZ, LAİKLİK DÜŞMANIMIZ

‘Baş İmam’ Boynukalın’ın etrafında adeta zırh olan dincilerin bu amaçla yaptığı tüm “şeytan taşlamalarının” ardından gelinen noktada ise yeni bir paylaşım yapan Boynukalın, yapılan tartışmalarla AKP içinde “fitne” çıkarılmak istendiğini ima edip AKP’li Özlem Zengin ile “kardeş” olduğunu belirtti. “Hakkımda söyledikleri yanlış olsa da Özlem Hanım bizim kardeşimizdir” diyen Boynukalın “Müslümanlar anlaşamadıkları konuları Allah’ın Kitabına ve Resûlünün sünnetine başvurarak çözerler” ifadelerini paylaştı.

Tabloya bakıldığında, 18 yıllık AKP iktidarının geldiği noktada Türkiye’de gericiliğin önemli bir yığınak yaptığı ve bu gücün “dost düşman” tüm aktörlere Boynukalın üzerinden gösterildiği bu sürecin ‘yeni anayasa’ gündemiyle çakışmış olması ayrıca dikkat çekici bulunuyor. Laikliğin anayasadan kaldırılması için açıkça çağrıda bulunan ‘Baş İmam’ın bu paralelde yaptığı gerici çıkışlarıyla kamuoyunun sözkonusu değişikliklere alıştırılmasının hedeflenmiş olabileceği konuşuluyor.