Bakanlık yurt sorununa 'çözüm' buldu: 3 yataklı odalara 4 yatak konulacak

Gençlik ve Spor Bakanlığı, üniversite öğrencilerinin barınma ve yurt sorununu yurt odalarındaki yatak sayısını artırarak çözmeye çalışıyor.

Bakanlık yurt sorununa 'çözüm' buldu: 3 yataklı odalara 4 yatak konulacak

KYK yurdu kayıtlı öğrencileri için Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın son aldığı karar ile akademik takvimlerindeki eğitim başlangıçlarından en erken 1 gün öncesinde gelebilecekleri duyurulmuştu. 12 Eylül tarihli yurt açılışı duyurusundan sonra yurtlara gelmek için hazırlanan öğrencilerin son anda karar değişikliği ile yurda alınmayacakları öğrenilmişti.

Pandemi önlemi bahanesine sığınılarak alınan bu kararın ardından yurda giremeyen öğrencilerden ise Eylül ayı yurt ücretleri talep edilmişti. Son anda yapılmış olan karar değişikliğinden mağdur olan öğrenciler biletlerini iptal etmek zorunda kalmışlardı.

Geçtiğimiz süreç içerisinde üniversite yerleştirme sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte KYK yurt başvuruları da açılmıştı. Artan kiralar sebebiyle barınma sorunu ile karşı karşıya kalan üniversite gençliğinin KYK yurtlarına talebi yüksek oldu.

Türkiye’de KYK yurtlarının kapasitesi ise üniversiteli gençliğin ancak %18’ine barınma imkânı veriyor.

Kimi yurtların kapatılması kararı ile barınma imkânının bu denli az olmasına karşı Bakanlığın aldığı önlem ise yurt odalarındaki yatak sayısının kontrolsüz şekilde artırılması oldu.

3 YATAKLI ODALARA 4 YATAK

Atatürk Kız Öğrenci Yurdu’nda odalarda sözlü olarak yapılan duyuruda “yurt fiyatlarının artacağı ve odalara ek yatak konulacağı” belirtildi. Yurtların pandemi bahanesiyle açılmamasına rağmen odalardaki yatak sayısının artırılması ise çelişki oluşturuyor.

Yurt çıkmadığı için sokakta kalan öğrencilerin talebi ise ücretsiz ve insanca barınma koşulları. Gençliğin tepkisine yanıt olarak yurtlardaki yatak kapasitelerinin artırılması ise sorunun görmezden gelinmesi anlamına geliyor.