Bakanlık Tosyalı için imar planlarını değiştirdi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Türkiye Varlık Fonu Yönetim Kurulu Üyesi Fuat Tosyalı’nın şirketi için imar planlarını değiştirdiği açığa çıktı. Şirket, İskenderun’a denizi doldurarak liman inşa edecek.

Bakanlık Tosyalı için imar planlarını değiştirdi

Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF) Yönetim Kurulu Üyesi olan ve AKP’ye yakınlığıyla bilinen Fuat Tosyalı’nın şirketi için imar planlarının değiştirildiği ortaya çıktı. Yapılan imar planı değişikliğiyle deniz doldurularak binlerce metrekare büyüklüğünde bir liman inşa edilecek.

BirGün’den İsmail Arı’nın haberine göre Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Hatay’ın İskenderun ilçesindeki 2’nci Organize Sanayi Bölgesi’nin imar planlarını değiştirdi. Yapılan plan değişikliğiyle, Fuat Tosyalı’nın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Tosyalı Holding’in sanayi bölgesinde denizi doldurarak yaklaşık 80 bin metrekare büyüklüğünde liman inşa etmesinin önü açıldı.

Bakanlık, plan değişikliği için AKP’li İskenderun Belediyesi’nin görüşünü de sordu. İskenderun Belediyesi’nin imar planı değişikliğine ilişkin “olumlu” görüşü de 1 Eylül tarihinde CHP’li meclis üyelerinin ret oylarına karşın AKP’li ve MHP’li meclis üyelerinin oy çokluğuyla Belediye Meclisi’nde kabul edildi.

KAMU YARARI SAĞLAMIYOR

CHP’li meclis üyeleri plan değişikliğine şu ifadelerle itiraz etti: “Yapılması planlanan iskele ve deniz dolgu alanı, denizlerimizdeki ekolojik dengeyi bozacak, balık yuvalama alanlarına zarar verecek. Plan değişikliğiyle deniz kirliliğinin daha da çok artacağı ve değişiklikte hiçbir kamu yararının sağlanmadığı kanaatine varılmıştır. Bu nedenlerden dolayı denizin doldurulmasına karşıyız.”

AKP’Lİ BAŞKANIN AĞABEYİ

Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı ise AKP’li İskenderun Belediye Başkanı Mehmet Fatih Tosyalı’nın ağabeyi. Fuat Tosyalı, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 2018 yılında Türkiye Varlık Fonu’na (TVF) Yönetim Kurulu Üyesi olarak atamıştı.

TANK PALET DE TOSYALI’NIN

Ayrıca Tosyalı Holding, geçen yaz Ethem Sancak ve Talip Öztürk’e ait BMC’nin 50,1’lik hissesini satın aldı. Nisan 2018’de Altay Tankı ihalesini alan BMC’ye 2019 yılında Sakarya’da Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na ait Tank-Palet Fabrikası 50 milyon dolar yatırım şartıyla 25 yıllığına tahsis edilmişti. Yani bu satışla beraber uzun bir süre gündem olan tank palet fabrikasında en büyük söz sahibi de Tosyalı Holding oldu.

AYRICALIKLI MUAMELE

Hatay Büyükşehir Belediyesi ve İskenderun Belediyesi Meclisi’nin CHP’li Meclis Üyesi Ali Mutlu, BirGün’e yaptığı açıklamada, iktidarın ve AKP’li belediyenin Tosyalı Holding’e ayrıcalıklı davrandığını belirterek şunları söyledi: “Biz bir sanayicinin, iş insanının yatırım yapmasına karşı değiliz ama bunun eşit koşullarda olması lazım. Birçok şirketin talepleri bekletilirken Bakanlık ve AKP’li İskenderun Belediyesi, Tosyalı Holding’in hiçbir talebini geri çevirmiyor. Birçok şirketin yaptığı başvuru belediye meclisi toplantısının gündemine alınmıyor. Çünkü gündem alma yetkisi belediye başkanında. Ancak, AKP’li İskenderun Belediye Başkanı Tosyalı’nın ağabeyinin şirketiyle alakalı gelen birçok teklif hızlıca gündeme alınıp kabul ediliyor. İskenderun Körfezi’nden başka yerlerde olmayan birçok balık türü var. Bun türlerin yok olmaması lazım. Tosyalı Holding İskenderun’u kendilerine özel bir alan olarak seçmiş.”

***

İHALELERİN VAZGEÇİLMEZİ

Fuat Tosyalı’nın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Tosyalı Holding’e bağlı birçok şirket bulunuyor. Holding’e bağlı şirketler kamu kurumları ile belediyelerden 2012 ile 2021 yıllarını kapsayan son 10 yıllık dönemde tam 1 milyar 170 milyon TL değerinde 43 ayrı ihale aldı. Bu ihalelerin çok büyük kısmını ise kamu kurumlarının açtığı “boru alım” ihaleleri oluşturuyor.