Bakanı Soylu: Bizim kimsenin belediyesiyle işimiz yok

İçişleri Bakanı Soylu, İBB'ye yönelik ‘terör teftişi’ başlatılmasıyla ilgili açıklama yaptı.

Bakanı Soylu: Bizim kimsenin belediyesiyle işimiz yok

İBB’ye yönelik ‘terör teftişi’ başlatılmasıyla ilgili konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Bizim kimsenin belediyesiyle işimiz yok, bizim terörle mücadeleyle işimiz var ve bunun için Türkiye’yi alarmda tutmak zorundayız” ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, AFAD Konferans Salonu’nda düzenlenecek “Afet Risk Azaltma Planı Çalıştayı”nın ardından gazetecilerin sorunlarını cevapladı. Soylu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi personellerine, terör örgütleriyle iltisaklı olduğu iddiasıyla ilgili olarak ‘özel teftiş’ başlatılması hakkında açıklamalarda bulundu.

İçişleri Bakanlığı dün, İBB’de çalışan bazı personellerin “terör örgütleri ile iltisaklı veya irtibatlı olduğu yönündeki ihbar ve tespitler üzerine” özel teftiş başlatıldığını duyurmuştu.

Soylu’nun açıklamalarından satırbaşları şöyle:

“Türkiye terörle ilgili çok önemli sınavlardan geçti. Sadece 15 Temmuz’dan sonra 50 bin kişi İçişleri Bakanlığı’ndan atıldı.

Büyük sınamalardan geçtik. Türkiye büyük bedeller ödedi ve bu bedellerin hâlâ travmaları, hala yaşadığımız acılar, hâlâ kayıplarımız bizim üzerimizde, hatıralarımızda. Ve buna ait de ülke olarak millet olarak tüm tedbirleri alma zorunluluğumuz söz konusu.

Türkiye’de 15 Temmuz oldu. Sadece İçişleri Bakanlığı’ndan 50 bin kişi ihraç edildi. Niçin? Neden? Terör örgütleriyle irtibatı ve iltisakı olduğu için. Yani bunların kamuda çalışmasının, devlette çalışmasının sakıncalı olduğu ve bunların bize büyük bir maliyet yükleyeceği için… Bunların içinde FETÖ var, PKK var, DHKP-C var, MLKP var. Ve bütün örgütler. Biz bunu niçin yapıyoruz?

Dağdaki teröristlerle mücadele ediyoruz, şehirlerdeki terörizmle mücadele etmeyecek miyiz. Fehriye Erdal kimdir? Çok yüksek korunaklı Sabancı Center’a nasıl girmişti? Kimi katletti? Peki Muhammet Fatih Safitürk kamunun içerisinde görev alanların işbirliğiyle katledilmemiş miydi? Cihan Güven Cizre’de katledildi. PKK ve KCK’nın YPS olarak nitelendirdiği HDP’nin de gençlik kolları mensubu olarak nitelendirdiği ve talimatla siyaset içerisinde meşru bir kılıf aracılığıyla sağlanan bir kaplama ile birlikte bu katliamı gerçekleştirdiler.

Şimdi biz kendimizle, devletle, devletle çalışanlarla ilgili bir terör irtibatı bulduğumuz zaman kendimizi suçlu mu hissediyoruz. Tam tersi burayı temizlemek, yarın başımıza gelebilecek bir felaketi engellemek için, terörle devletin irtibatı olamayacağını ortaya koymak için bunu yapıyoruz. Yarın bir gün yapılacak bir eylem bu kişiler üzerinden gerçekleştirilirse bize kalkıp siz ne iş yapıyorsunuz diye sormazlar mı?

“BİZ ARAŞTIRMAK, SORUŞTURMAKL MÜKELLEFİZ”

İBB hakkında PKK ve KCK ile iltisaklı, özellikle dağda bulunmuş kişilerin işe alındığı yönünden ihbarlar var. DİAYDER denilen dernek, örgüt elebaşı Öcalan’ın talimatı ile kurulmuş bir dernek. Bu dernek üzerinden bazı isimlerin buraya girdiğini tespit ettik. Bizim kimsenin belediyesiyle işimiz yok. Bizim terörle mücadeleyle işimiz var ve bunu yapmak, Türkiye’yi alarmda tutmak zorundayız. Bazen yabancı bazen kendi uyruğumuzdan insanlarla hangi terör belalarıyla karşılaştığımızı biliyoruz. Sizin herhangi bir güvenlik soruşturması, araştırması yapmadan aldığınız isimler bunlar.

‘Niye tutuklamıyorsunuz?’ diyorlar. Biz araştırmak soruşturmakla mükellefiz. O da bağımsız yargının işidir. İBB’ye gassal olarak alınan bazı isimlerin iddianamelerde yer alan bazı bilgi ve belgeler neticesinde tutuklandığı da ortaya çıktı. Bu da daha yeni.

Kendini muhafaza etmek için ‘Beni sıkıştırıyorlar’ demenize gerek yok. Bir incelemeden rahatsız olmaya gerek yok. Devlette böyle biri çıkınca biz rahatsız oluyor muyuz? Biz devlet ve milleti korumak zorundayız. Siz bir işe alım protokolü belirlemeden bunu yapamazsınız. TSK’den ihraç edilmiş birini kendi şirketinize alır mısınız? PKK/KCK ile bağlantılı hapse girmiş, özellikle dağda bulunmuş, polis katili oldukları yargı tarafından tescil edilmiş Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ihraç edilmiş ByLock kullanıcılarının işe alındığını belirledik.

Bu kurumun içerisinde PKK ile iltisaklı birilerini alırsanız bu normal mi? Ve bu araştırmaları da orada işçi olarak işe aldığınız kişilere baktırmamanız lazım. Kamu görevlisinden bu bilgileri almanız gerekiyor. kamuya adam alıyorsunuz arkadaşlar. İSKİ’de suyun başına adam alıyorsunuz. Oradaki kontrolü yapacak birini alıyorsunuz. İGDAŞ, doğalgaz, çocuklarımızın geldiği parklarla ilgili yerlere adam alıyorsunuz. Bunların hepsi güvenlik, sağlık ve birçok açıdan önemlidir ve bunları biz devlet olarak takip etmek zorundayız.”