Bakan Pakdemirli harikalar diyarında

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, Türkiye'nin tarımsal hasılada Avrupa'da birinci olduğunu ve bunu daha ileri taşımayı hedeflediklerini söyledi.

Bakan Pakdemirli harikalar diyarında

AKP iktidarı eliyle tarım çökertilirken, Türkiye bir dizi tarımsal üründe ithalatçı konumuna düştü. Ancak Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pekdemirli’ye göre tablo bunun tam tersi. ‘Söz Sizde Tarım Orman Buluşmaları’ adlı sektör toplantısında sunum yapan Pakdemirli, üreticinin de üretime devam etmesi ve üretimle ilgili riskler yaşamaması adına birtakım tedbirler alındığını iddia ederek şunları kaydetti:

“Hepimiz evlerdeyken ÇKS kayıtlıları dışarıda rahat dolaşmıyor muydu? Yani çiftçimizin üretime devam etmesi son derece önemli. İlerleyen saatlerde bunu göreceksiniz. Bu yapılan 101 tedbir ve doğruyla Türkiye geçen yıl 2 tane ana majör etkimiz vardı. Biri pandemiye rağmen hastalığa rağmen, diğeri de kuraklığa rağmen, üretimi artırdı ve Türkiye Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. Bunu da sizler sayesinde oldu. 126 milyon ton, 117 milyon tondan geldik. Böyle bir büyüme hiçbir sene yok. Meteorolojik kuraklığa rağmen diyoruz. Hep ‘su su’ diyoruz. 18 yılda yapılan, Cumhuriyet tarihinde yapılan barajlara, 600 tane daha eklerseniz, kuraklık dahi olsa sizin üreticiniz hissetmiyor.”

Başkanlık rejimi ile tarımsal desteklerin arttığını iddia eden Pakdemirli şunları söyledi:

“Türkiye tarımsal hasılada Avrupa’da birinci, dünyada 10’uncu sırada. Cumhurbaşkanımız 2023’le ilgili ne hedefler koydu. Her alanda ilk 10 girmekti ve tarımda sizler sayesinde ilk 10’a girdik. Hedefimiz bunu daha ileri taşımak. Destekleri artırdık, 14 küsür milyardan 24 milyara geldik. AK Parti hükümetleri öncesinde desteğin olmadığı ama müdahale alımlarının da olduğu bir dönemi yaşadık. AK Parti döneminde de ağırlıklı bugüne kadar müdahale alımlarının olmadığı veya çok seyrek olduğu ama desteklerin hızlı arttığı dönemi yaşadık.”

Pakdemirli, Türkiye’de tarımın futbol kadar çok konuşulduğunu belirterek, “Biz de dedik ki, bu işi bir sistematik içeriğine koyalım. Tarım şurasını 15 yıl aradan sonra topladık ve 5 yıllık plan yaptık. ‘Her sene de değerlendirme toplantısı yapalım’ dedik ve 2021 yılının değerlendirme toplantısını yaptık” dedi.