Bakan Pakdemirli: Çiftçiler eskisi gibi tefecilerin eline düşmüyorlar

İyi Parti, CHP VE HDP’den gelen eleştirileri yanıtlamayayan Bakan Pakdemirli, 'Ben protesto ediyorum, konuşmuyorum' dedi.

Bakan Pakdemirli: Çiftçiler eskisi gibi tefecilerin eline düşmüyorlar

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda süren 2022 Yılı Bütçe Teklifi görüşmelerinde, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile muhalefet milletvekilleri karşı karşıya geldi. Konuşmasının bir bölümünde muhalefetin eleştirilerini “protesto” eden Bakan Pakdemirli, muhalefetin çiftçinin moralini bozduğunu söyledi. “Çiftçi zarar etti mi” sorusuna, “Genel itibarıyla hayır” yanıtını veren Pakdemirli, Türkiye’nin yüksek oranda et tükettiğini, çiftçilerin artık tefecilerin eline düşmediğini iddia etti.

Komisyonda muhalefetten gelen yüksek fiyatlandırma ve borçlanma eleştirilerine yanıt veren Pakdemirli, “Önemli olan, burada, çiftçimizin, köylümüzün moralini yüksek tutmak” dedi. Muhalefeti suçlayan Pakdemirli, “Her gün ‘kötü’ dediğimiz bir sektöre nasıl paydaş kazandırabiliriz? Bizim ‘iyi’ dememiz lazım ki paydaşları kazandıralım, gençlerimizi tekrar kıra yönlendirelim, en azından oradan akışı durduralım. Bunun için ne yapmamız lazım? Bir defa, her gün ‘Ya, çiftçi bitti. Çiftçi para kazanamıyor. Çiftçi kötü, para kazanamadı, bu işler bitti’ deme şansına sahip değiliz” dedi.

ÇİFTÇİ ZARAR ETMEDİ

BirGün’de yer alan habere göre “Çiftçi zarar etti mi” sorusuna, “Genel itibarıyla hayır” yanıtını veren Pakdemirli, “2002’de bizim çiftçimiz, üreticimiz, besicimiz, yetiştiricimiz maalesef, tefecinin elindeydi veya diğer bankalardan yüksek faizle kredi kullanıyordu” dedi. Pakdemirli ayrıca, “Borcun arttığı ama borcun yüzdesel olarak toplam hasılaya göre azaldığını hep birlikte müşahede edeceğiz” diye konuştu.

İthal et politikasının artık uygulanmadığını, her gün gelen zamlara rağmen Türkiye’de et tüketiminin arttığını dile getiren Pakdemirli, “Sadece 300, 500 ton Bosna ve Sırbistan’dan sosyal sorumluluk ve onların kırsal kalkınması için belli bir miktarda mal alıyoruz. Şu an 2021 itibarıyla 440 ton mal girmiş yani 22 kamyon Türkiye’ye mal girmiş eğer bu et ithalatıysa. Türkiye 1,2 milyon ton et üretiyor ve yiyor” dedi.

‘ŞUNU ANLAMADINIZ’

Uzun süren orman yangınları sonucu yok olan alanlar hakkındaki eleştirileri yanıtlayan de Pakdemirli, “THK uçakları kullanılmadı, ormanlar yok oldu” sözlerine, “Bakın, arkadaşlar, uçak söndürmez bunları, teçhizat söndürmüyor, bunu söndüren insandır, insan. Şunu anlayamadınız” dedi.

Yaşamını yitiren orman işçilerine de değinen Pakdemirli, “Buradaki hiç kimse şehitlerin cenazesine gitmiyor, ben gidiyorum. Lütfen saygı duyun ya” dedi.

‘BEN KONUŞMUYORUM’

İyi Parti, CHP VE HDP’den gelen eleştirileri yanıtlamayayan Bakan Pakdemirli, “Ben protesto ediyorum, konuşmuyorum” sözlerini sarf etti.

AKP Milletvekili Uğur Aydemir ise zamlı mazot fiyatlarını değerlendirdi. Muhalefetin tüm eleştirilerinde haksız olduğunu, vatandaş ucuz mazot kullansın diye vergiden “fedakarlık” yaptıklarını söyleyen AKP’li Aydemir, “Google’a girip bakarsınız. 2020’de varil başına mazotun fiyatı 42,5 dolar, 2021’de yılında 83, 65 dolara yükselmiş yani dolar bazında artış yüzde 97. Biz, mazotu 85 milyona indirimli nasıl verdik? Eşel mobil sistemiyle. Biz bu yüzde 95 fiyat artışını litre fiyatına yansıtmadık pompaya. Ne kadarını yansıttık? Sadece ve sadece yüzde 22 zam yaparak yansıttık. Bir sene önceki pompa fiyatına yüzde 22 zam yaptık. Ne kadar vergiden vazgeçtik? Söyleyeyim, 50 milyara yakın yani eski parayla 50 katrilyona yakın. Biz 85 milyona indirimli mazot kullandırdık, vergiden fedakarlık yaptık” dedi.