Bakan Koca ile Sinovac görüşmesi: Sinovac Türkiye'de üretime hazırlanıyor

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çinli Sinovac firması yetkilileriyle video konferans yöntemiyle bir görüşme gerçekleştirdi. Bakan Koca Çinli firmaya Türkiye'de yatırım davetinde bulundu. Sinovac firmasının Türkiye'ye davet edilmesiyle beraber yerli aşı konusunda soru işaretleri oluştu.

Bakan Koca ile Sinovac görüşmesi: Sinovac Türkiye'de üretime hazırlanıyor

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çinli Sinovac firması yetkilileriyle video konferans yöntemiyle bir görüşme gerçekleştirdi.

Çinli firmayı Türkiye’de yatırım yapmaya davet eden Koca, aşı üretimini ortak gerçekleştirme önerisinde bulundu.

ÇİNLİ FİRMADAN CEVAP

Firma yetkilileri bu teklifi memnuniyetle karşıladıklarını, yatırım için ön inceleme yapacak teknik ekibi Türkiye’ye yönlendireceklerini bildirdi.

Sinovac şirketi yetkilileri ise, üretim ve dağıtım kapasitesini nasıl yerelleştirebilecekleri konusunda görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirterek, şunları kaydetti:

“Sinovac’ın isteği yalnızca Türkiye’de yerel bir üretim kapasitesinin oluşturulması ve tesislerin kurulması için yatırım yapmak değil, buna ek olarak aynı zamanda yeni ortaya çıkan varyantların ve suşların takip edilmesi, incelenebilmesi için virüsün takip çalışmalarına da destek sağlamak istiyor. Bu yüzden de Türk bilim insanlarıyla iş birliği kapasitemizi daha da geliştirmek dileğindeyiz. Özellikle yerel bir üretim tesisinin kurulması için faaliyetlerimizi hızlandıracağız. Bu konuda size taahhüt verebiliriz. Aynı zamanda daha fazla Sinovac aşısının da Türkiye’ye teslim edilmesini istiyoruz ki daha fazla insan Sinovac aşısını kullanabilsin ki pandeminin sonuna biraz daha yaklaşabilelim. Bir teknik ekip oluşturacağız ve Türkiye’ye göndereceğiz.” İlgili teknik ekibin pazartesi günü Türkiye’de olacağı, en kısa sürede yatırım kararı alınması ve imzaların atılması bekleniyor.

YERLİ AŞI MUAMMASI

Sinovac’ın Türkiye’de üretime geçmesi ile birlikte yerli aşı projesi hakkında soru işaretleri oluşurken, bu konuda herhangi bir açıklama yapılmadı.