Bakan Elvan'dan 'ekonomik reform' açıklaması: Yabancı yatırımcılarla buluşup reform programını anlatacağız

Hazine ve Maliye Bakanı Elvan, "G-20, Avrupa büyükelçileriyle buluşup reform programını anlatacağız. Yabancı yatırımcılarla da buluşup reform programını anlatacağız." dedi.

Bakan Elvan'dan 'ekonomik reform' açıklaması: Yabancı yatırımcılarla buluşup reform programını anlatacağız

Hazine ve Maliye Bakan Lütfi Elvan, ekonomi reform paketinin detaylarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

“Yabancı yatırımcılarla da buluşup reform programını anlatacağız.” diyen Bakan Elvan, “Dünyada salgından dolayı doğrudan yatırımlarda ciddi bir gerileme oldu. Ertelenmiş bir taleple karşı karşıyayız. Türkiye’nin önünde çok önemli fırsat penceresi var. Bu paketle fırsatları yakalamak istiyoruz. Öngörülebilirliği artırmak için bu reform programını oluşturduk.” ifadelerini kullandı.

Elvan’ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

“Tüm bakanlıklardan ve sivil toplum kuruluşlarından aldığımız görüşleri taslak bir reform paketi haline getirdik. Sadece bakanlıktaki arkadaşlarımızla bir reform paketi hazırlama gibi bir durumumuz olmadı. Paket ile ilgili Sayın Cumhurbaşkanımız ile birkaç kere bir araya geldik. Her bir maddenin altında onlarca sayfalık çalışma var. Bu maddelerle ilgili yasal altyapı çalışmalarımızı da büyük ölçüde tamamladık.”

‘SALGIN SONRASI DÖNEME HAZIRLIK İÇİN’

“Bu pakete neden ihtiyaç duyuldu sorusu oldu. Dünya büyük bir sağlık krizinden geçiyor. Bu kapsamda büyük bir dönüşüm söz konusu. Salgın sonrası döneme hazırlık önemli. Yeni bir dünya düzenine giriyoruz. Avrupa tedarik zincirindeki kopukluğa izin vermemeliyiz diyor. Kendi hinterlandında üretim üsleri oluşturmak istiyor. Bu kapsamda Türkiye’nin avantajları var. Bu reform paketiyle bu konudaki yol haritamızı ortaya koyalım dedik.”

YABANCI YATIRIMCILARA REFORM PAKETİNİ ANLATACAKLAR

“Reform programının açıklanmasından hemen sonra büyükelçiliklerden reform programına yönelik detaylı açıklamalar talep edildi. Bu konuda hazırlıklarımızı tamamladık. Önümüzdeki günlerde G-20, Avrupa büyükelçileriyle buluşup reform programını anlatacağız. Yabancı yatırımcılarla da buluşup reform programını anlatacağız.

Dünyada salgından dolayı doğrudan yatırımlarda ciddi bir gerileme oldu. Ertelenmiş bir taleple karşı karşıyayız. Türkiye’nin önünde çok önemli fırsat penceresi var. Bu paketle fırsatları yakalamak istiyoruz. Öngörülebilirliği artırmak için bu reform programını oluşturduk.

Nakit yatırım teşviklerini devreye sokacağız. Doğu Avrupa ülkelerinin birçoğunda nakit yatırım teşviki görüyoruz. Rekabetçi olmak için bu teşvikleri sunacağız.”

KILIÇDAROĞLU’NUN TEPKİSİNE YANIT

“Yapıcı eleştiri gelirse bunları dikkate alırız. Ancak Kılıçdaroğlu’nun ilk tepkilere bakıldığında konuya böyle yaklaştığını söylemek mümkün değil. Reformlarda istihdam bölümümüz var. İş dünyasıyla buluştuğumuzda taleplerinden biri ara kademe eleman eksikliğinin çözülmesi oldu. Bizim meslek eğitim merkezlerimiz var. Buralarda 150 bin civarında öğrencimiz var. Reform programında bunların ücretlerini iyileştireceğiz ve kamu olarak karşılaştıracağız dedik.

Yeni nesil çalışma yöntemlerini yaygınlaştırıyoruz. Sektöre beceri haritaları oluşturuyoruz. Her ildeki insan kaynağı ihtiyacını belirleyeceğiz. İstihdam teşviklerini baştan aşağı gözden geçiriyoruz. Burada bir sadeleşmeye gideceğiz. Ücretsiz izne ayrılanları da istihdam desteğinden fayda sağlamasına yönelik bir mekanizmayı geliştiriyoruz.

Tasarruf ile ilgili harcama disiplini konusunda çok sayıda tedbirimiz var. Bizim sosyal yardımlarımız var. Bu desteklerin etkin bir şekilde gerçek ihtiyaç sahibine ulaşması önemli. Burada bütünleşik sosyal destek mekanizmasını kuruyoruz. Merkezi yönetimin verdiği desteği yerel yönetim de burada görecek.”

‘3 AYDA BİR KAMU MALİYESİ RAPORU’

“Kamu maliyesinde bütçe disiplini son derece önemli. Covid-19 ile mücadele süreci belki bütçe açığında bir miktar yükselme getirdi. Ama kamu maliyesi kapsamında her türlü tedbiri hayata geçireceğiz. 3 ayda bir kamu maliyesi raporu açıklayacağız. Kamuoyuyla her şeyi paylaşacağız.

Takvimsiz bir program olmaz. Biz reformlarla ilgili takvimimiz hazırladık. Bunu en geç önümüzdeki hafta Salı günü paylaşacağız. Sadece birkaç bakanlığın teyit etmesi gereken husus kaldı. Onun dışında takvimimiz hazır.

Bütçe disiplini önemli ama burada esnafımızı yalnız bırakmayacağız. 850 bin esnafı kapsayan düzenlemeyle gelir vergisini kaldırıyoruz ve beyan yükümlülüğünü de kaldırıyoruz.”

KRİPTO PARA AÇIKLAMASI

“Dijital para bambaşka bir şey, kripto paralarla karıştırmamak gerekir” diyen Bakan Elvan, “Kripto paralarla ilgili bizim çok ciddi kaygılarımız var. Bütün dünya bu kaygıyı taşıyor. Onların da kaygıları oldukça yüksek. Bu konuda bir şu aşamada bir şey söylemek istemiyorum. Ama özellikle Bitcoin’e yönelik son aylarda Türkiye’de çok ciddi işlemlerin yapıldığına yönelik bir bakan yardımcısı görevlendirdim. Çalışmaları yürütüyor. Sonuçlanınca kamuoyuyla da paylaşacağız. Ama dijital para konusu farklı bir şey. Merkez Bankası bunun üzerinde çalışıyor. Bir yol haritası oluşturuldu” ifadelerini kullandı. İktisadi altyapımızı dijital paraya hazır hale getirmemiz gerekiyor” diye konuştu.

CARİ AÇIKLA MÜCADELE

“Orta ve uzun vadede çözebileceğimiz yapısal sorunlarımız var. Cari açıkla mücadelede dört temel politika var” diyerek sözlerine devam eden Bakan Elvan, şunları kaydetti:

“Cari açıkla mücadeleyi biz dört temel politika ortaya koyuyoruz. Birincisi yapısal cari açığın azaltılması. Bana sorarsanız özellikle savunma sanayinde sağlamış olduğumuz gelişmeyle birlikte yapısal cari açığımızda da bir miktar aslında azalma söz konusu. Ama halen katetmemiz gereken mesafe var. İhracatın tabana yayılması, uluslararası standartlarda kıymetli madenler piyasası oluşturulması. Dördüncüsü ise sanayide yeşil dönüşüm.