Bakan Bilgin 'müjde'ledi: Asgari ücret bayram havası yaratacak

Bakan Vedat Bilgin, 'Toplumun, işçilerin beklentilerini karşılan ciddi bir asgari ücret artışı yapacağız' dedi.

Bakan Bilgin 'müjde'ledi: Asgari ücret bayram havası yaratacak

Meclis’teki bütçe görüşmelerinde konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin asgari ücret için açıklamalarda bulundu.

Bilgin, açlık sınırının dahi altında ücretlerle çalışan milyonlarca emekçinin beklediği yeni asgari ücretle ilgili, “Türkiye’de asgari ücretle çalışan kişi sayısının bazen 15 milyon, bazen 20 milyon gibi rakamlarla ifade edildiğini” söyleyerek şöyle konuştu:

“Bu rakamlar doğru değil, doğrusunu ben biliyorum çünkü vergi alıyoruz, prim alıyoruz. Yaklaşık 6 milyon civarında asgari ücretli var. Ailelerle birlikte oluşturduğu bütünlüğü ele almamız lazım. Asgari ücret, adı üzerinde asgari bir ücrettir. Araştırma yaptırdım, işçilere sordum, işverenlere sordum, profesyonellere sordum. İşçilerimizin büyük çoğunluğu, yüzde 37’si 3 bin 700 ile 4 bin arası beklentisi olduğunu söyledi. Yüzde 9’luk bir oran, 4 binin üzerinde rakam telaffuz ettiler. Küçük işletmelerde çalışan işçilerin daha alt düzeyde talep ettiğini gördüm. Sebepsiz değil. Onlar; ‘Evet artmasını istiyoruz ama işimizin devam etmesini istiyoruz.’ Biz buradan, sizlerin beklentisi nedir bilmiyorum ama toplumun, işçilerin beklentisini karşılayacak ciddi bir asgari ücret artışı gerçekleştireceğiz. Düşük gelirli asgari ücretle çalışanlar için bir bayram havası yaratacaktır. Daha yüksek düzeyde açıklanması önemlidir, ekonomik olarak daralmadan geçiyoruz. Bunu anlıyoruz. Asgari ücret çalışanlarımızı korusun, aynı zamanda Türkiye’nin ve bütün dünyanın yaşadığı ekonomik dalgalanmalardan Türkiye’ye de rahat nefes aldırsın. Rahat nefes alacak seviyede belirleyeceğimizi ifade etmek isterim.”

Bakan Bilgin, 3600 ek göstergeye ilişkin de “Önümüzdeki hafta Komisyonumuzu toplayacağız. Komisyonda, sosyal ortaklarımız, sendikalar olacak. Ondan sonra da Yüce Meclis’e göndereceğiz.” dedi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, asgari ücretle ilgili olarak “Sadece işçi kesiminin memnuniyeti değil, işveren kesiminin de alınan karardan memnun olması gerekiyor” demişti.