Bahçelievler Katliamı'nın kayıp faili, Peker’in ‘Feridun Başkan'ı mı?

Tarihsel TİP üyesi 7 gencin katledilmesinde payı olan beşinci kişi 43 yıldır tespit edilemedi. Gazeteci Necdet Pekmezci'nin kitabında katillerin ifadesinden hareketle beşinci failin kimliğiyle ilgili önemli ipuçları ortaya çıkıyor.

Bahçelievler Katliamı'nın kayıp faili, Peker’in ‘Feridun Başkan'ı mı?

Ülkücü mafya lideri Sedat Peker’e yönelik yürütülen operasyonda, Peker’in “Feridun Başkan” dediği MİSİAD isimli patron örgütünün başkanı Feridun Öncel de gözaltına alınmıştı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, yurt genelinde faaliyet gösteren; ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurmak’, ‘nitelikli yağma’, ‘gasp’, ‘rüşvet’, ‘yaralama’, ‘tehdit’ ve ‘kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’ suçlarına karıştığı iddiasıyla gözaltına alınan Öncel, daha sonra sorgulanmak üzere İstanbul’a gönderilmişti.

Daha sonra adli kontrol kararıyla serbest bırakılan Feridun Öncel, sadece Sedat Peker’e değil bir dönemin faşist tetikçilerinden Abdullah Çatlı’ya olan yakınlığıyla da biliniyor.

12 Eylül öncesi Ülkü Ocakları Genel Başkan Yardımcılığı yapan Çatlı, 8 Ekim 1978’de 7 TİP’li gencin faşist katiller tarafından öldürüldüğü Bahçelievler Katliamı’nın örgütleyicileri arasındaydı. Yurtdışına firar eden Çatlı, uyuşturucu kaçakçılığı ve cinayet gibi birçok suçtan aranıyordu.

Feridun Öncel de Çatlı gibi Susurluk sürecinde ismi gündeme gelenlerden.

1995 yılında yapılan Türkiye genel seçimlerinde Milliyetçi Hareket Partisi 1. sıra Şanlıurfa Milletvekili olan Öncel, 1995-1998 yılları arasında Şanlıurfa MHP İl Başkanı olarak görev yaptı.

Feridun Öncel’in adının Bahçelievler Katliamı’nın kayıp faillerinden biri olabileceği öne sürülüyor.

Konuyla ilgili Veryansın TV‘de yer alan haberde dikkat çeken ipuçlarına yer veriliyor.

Haberin ilgili bölümü şöyle:

“KATLİAMA KARIŞAN FERİDUN KİM?

43 yıldır aydınlatılmayan Bahçelevler Katliamına ilişkin yaklaşık on yıl önce yayımlanan Necdet Pekmezci’nin “5-6-2 Tamam Değil Reis Ben De vardım” isimli kitabında önemli bilgiler yer alıyordu.

12 Eylül darbesinin kanlı kilometre taşlarından Türkiye İşçi Partisi üyesi 7 gencin katledilmesinde lider olarak Abdullah Çatlı’nın, tetikçi olarak da Haluk Kırcı’nın adı öne çıktı. Ama o katliamda adı hiç ortaya çıkmayan bir isim daha olduğu gündeme gelmişti.

2011 yılında Vatan gazetesine konuşan Pekmezci, “Kırcı’nın bu ifadelerinin bazılarında Feridun adlı şahsın ismi geçiyor. Ancak Kırcı her ifadesinde farklı isimler verdiği için, mahkeme ve polis bu işin üzerine gitmiyor. Dolayısıyla Feridun ne polis tarafından sorgulanıyor, ne de mahkemeye çıkartılıyor. Olaya karışan 5. kişinin Feridun isimli şahıs olduğunu ortaya çıkardım” demişti.

Feridun’un bir dönem MHP’de il başkanlığı yapan ve halen bir derneğin başkanlığını yürüttüğünü belirten Pekmezci’nin kitabında Feridun’la ilgili bölümler Haluk Kırcı’nın ifadelerinde somutlaşıyor:

‘GÖREVİ ABDULLAH ÇATLI VERDİ’

“Çatlı, yanında Feridun’la geldi. Getirdiği silahı bana verdi. ‘Üç kişi gitseniz yeter’ dedi. Niyetimiz Faruk Ersan ve Salih Güvenceyi imha etmekti. Mahmut Korkmaz, ben, soyadını bilmediğim Feridun ve Ercüment Yahnici, Çatlı’yı evde bırakarak, söylediği apartmana gittik. İçeride 5 kişi vardı. Yüzükoyun yere yatırdık. Boğazı havluyla sıkılan Uzunlar ölünce Mahmut ile Feridun’u Çatlı’nın görüşünü almak üzere dışarı gönderdik. O arada eve gelen 2 kişiyi de içeri alıp bağladık. Mahmut ve Feridun geldi. Ellerinde naylon torba içerisinde pamuk, eter vardı.

Çatlı, Mahmut ve Ercüment, yanlarına Faruk, Ersan ve Salih Gevence’yi alıp gittiler. Biz, kalanları odaya topladık. Feridun’un silah patlamadı. 14’lü tabancamla 4 kişiye ateş etmeye başladım. Bu arada Feridun, kapıdan kaçıp çıktı. Hepsine ateş ettim. O sırada birisi yataktan yere düştü. Son mermiyi de yere düşen bu şahsın sırtına sıktım. Mermim bitince, 500 metre mesafede kaldığımız eve gittim.”

Kitapta Feridun’un kimliğiyle ilgili şu ipuçları var:

Kamuoyunda tanınıyor. Uzun süre MHP il başkanlığı yapmış. Gazi Üniversitesi’nde okumuş. Haluk Kırcı’dan dört yaş büyük.

1954 doğumlu olan Feridun Öncel, 1958 doğumlu olan Kırcı’dan tam 4 yaş büyük.

Pekmezci’nin diğer tanımlamaları da Feridun Öncel’i işaret ediyor. Bakalım Öncel unutturulmak istenen bu iddialara ne yanıt verecek?”