Bahçeli'den muhalefete anayasa çağrısı: Gelin yeni anayasayı beraber yapalım

Partisinin grup toplantısında konuşan Bahçeli yeni anayasa tartışmalarına değinerek muhalefete ortaklık çağrısı yaptı.

Bahçeli'den muhalefete anayasa çağrısı: Gelin yeni anayasayı beraber yapalım

Partisinin Meclis’teki grup toplantısında konuşan Devlet Bahçeli yeni anayasa sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bahçeli’nin açıklamasındaki bazı kısımlar şu şekilde:

TÜRK MİLLETİNE GÜCÜ YETMYENLER BUGÜN YENİ MACERALAR PEŞİNDE

“İlk meclis Türkiye cumhuriyetinin siyasi ve hukuki alt yapısının hazırlandığı bir dönemin başlangıcıdır. Bu yönüyle ilk meclis Türk cumhuriyetinin kurucu iradesidir. Bu tarih vatanın bağımsızlığı ve milletin bekası için yüreğini ortaya koymuş muhteşem kadroların, aziz Atatürk liderliğinde tarihin akışını değiştirmesinin ilk hamlesidir. TBMM’nin açılması aziz milletimizin bağımsızlığına yönelmiş olan ve sabırları zorlayan dayatmalar karşısında neleri göze alıp nasıl başarabileceğinin de emsalsiz örneğini teşkil etmiştir. Gerek TBMM’nin açılış şartları gerekse sonradan  yaşanan siyasi sosyal gelişmelerin tamamı bizleri küçümseyen onurumuza el ve dil uzatmaya yeltenen gücümüzü sınamaya kalkışan mihrakları nasıl bir akıbetin beklediğini göstermesi bakımından tarihi bir ihtar levhası olmuştur. Bu n edenle millet meclisimizin açılmasıyla başlayan sürecin manasını ayrıntılarıyla bilmenin devlet ve millet hayatımızda yeniden karşımıza çıkan benzer tehditlerin anlaşılmasında  mühim bir tesiri olacağına inanıyorum. En meşgul anlarda bile Türk milletine gücü yetmeyenlerin bugün yeni maceralarla şanslarını bir kez daha denemeye kalkışmaları bu açıdan beyhude bir çabadır. Unutmayalım ki inancımız ve iddialarımızın devamı ancak dayanma gücümüz dik duruşumuz kadardır. Bunun timsali de TBMM’nin açılışıdır. Türkiye’nin yükselişi de tıpkı 23 Nisan 1920’de tecelli eden şuurda anlamını bulduğu gibi sorunları yalnızca Başkent Ankara’dan bakan ayrışmayı değil birleşmeyi, parçalanmayı değil kucaklaşmayı, bütünleşmeyi hedefleyen kolektif şuurla mümkündür. 23 Nisan 1920’ziz aziz hatıralarını anlamak için çok uzaklara gitmeye gerek yoktur. ”

TBMM’DE EŞKİYANIN DEĞİL MİLLETİN HÜKMÜ GEÇER

“Dün olduğu gibi bugün de kardeşliğimize musallat olan gelişmeler karşısında en önemli dayanma gücümüz yüreklerinin vatan ve millet sevgisiyle dolu olduğunu düşündüğüm siz muhterem milletvekillerinin yüksek iradesinde saklıdır. Aziz milletvekillerinin verecekleri her kararda mensubu oldukları gazi meclisin tarihine, şerefine ve anlamına uygun hareket edeceklerine olan inancım tamdır.

Meclis-i gazi varlığı gazi devleti gazi olan bir milletin ve onun aziz temsilcilerinin teröre bulamış Türkiye düşmanlarıyla el ele vermiş siyasi bölücülere göz yumması da düşünülemeyecektir. TBMM’de biriken fezlekelerin bir an önce görüşülerek karara bağlanması terörle mücadele teşvik edici ve kamçılayıcı bir işlev  görecektir.

Milletin önünde ve üstünde güç yoktur. Hiçbir bölücü odağın terörizme yardım ve yataklık yapan hiçbir menfur oluşumun mehmetlerimize kasteden hiçbir hain örgüt uzantısının gazi mecliste yeri olamaz.  Demokrasi adına söyleyebilecekleri tek bir söz dahi olamaz. TBMM’de eşkıyanın değil hükmü değil milletin hükmü geçerlidir. Dün yedi düvele meydan okuyan en buhranlı anlarda bile demokrasinin erdeminden ayrılmayan gazi mecliste her fikre cevaz vardır ama bölücülüğe izin, fırsat yoktur. ”

TÜRKİYE’NİN KAPSAYICI BİR ANAYASAYA İHTİYACI VAR

“1921 Teşkilati Esasiye kanunun üzerinden 100 yıl geçmiş olsa da yeni anayasa hazırlıkları ve çalışmaları hiç sonlanmamıştır. Maalesef son 60 yıla damga vuran darbe anayasaları millet ve  devlet hayatının işleyişini adeta kilitlemiş siyasi ve hukuk kutuplaşmaları beslemiştir. Türkiye’mizin yepyeni, sivil nitelikli, geniş katılımlı, tüm düşünce ve eğilimleri kapsayan bir anayasaya ihtiyacı olduğunu görmek ve bunun da gereğini müştereken yapmak lazım. Teferruattan arındırılmış yalın ve  anlaşılır, hükümleri arasındaki çelişkilerden ayıklanmış kısa net , milli ve manevi hayatımızın esaslarını kavramış bize özgü gelecek ile geçmişi temerküz etmiş, gerekçeleriyle gerçekleri yakalamış bir anayasa ile cumhuriyetimizin 100. yıl dönümünü kucaklamamız kaçınılmaz tarihi bir görevdir. Bu tarihi göreve MHP ön şartsız hazırdır. Bu ihmal edilemez görevin şuuru Cumhur İttifakı’na ziyadesiyle hakimdir. Biz milli mutabakatı tarihte ahlakta kültürde kardeşlikte inançta başardık, iradede başardık inanıyorum ki aynısını bir toplum sözleşmesi bir toplumsal uzlaşma halinde yeni ve sivil bir Anayasa’da yapabilir başarabiliriz. Yeni anaysa hedefi aynı zamanda  Türk milletinin hedefidir. Bu hedeften kaçanları millet tarih affetmeyecektir. Gelecek nesiller hiç affetmeyecektir. ”

CHP VE İP’YE SESLENİYORUM YENİ BİR SAYFA AÇALIM

“PKK uzantılarıyla anayasa masası kurup taslak metin hazırlayan CHP ve İP’in milli ihtiyaca dönen meşru anayasa hazırlık sürecinde bigane kalması hangi anlayışın hangi ahlakın ürünüdür? Üstelik anaysa meselesini güçlendirilmiş parlamenter sitem teklifiyle işin başından itibaren baltalama çabası yanlış değil midir? Parlamenter sistem denenmiş ve dibi boylamıştır. Yönetim hayatımızda müstesna bir reform yapılmış tarihi müktesebatımıza uygun milli özlemlerle uyumlu bir sistem uygulama safhasına geçmiştir.  Türk tipi başkanlık modeline abuk sabuk gayelerle hatta tam bir gafillik numunesiyle karşı çıkmak eğer cehalet değilse biliniz ki iş birlikçilik ve ilkesizliktir.  Bayatlamış taktiklere baygın telakkilere karnımız toktur. Bunları kabulümüz söz konusu değildir. ”

MHP yeni anaysa vizyonunu kavramış ve kararlılıkla çalışmaya koyulmuştur. Allah’ın izniyle çalışmalarımız nihayete erecek ortak akılla ve cumhur ittifakının ortak iradesiyle milletimizin varlığına müstehak bir anaysa hazırlık süreci inşallah tamamlanmış olacaktır. CHP’ye sesleniyorum gelin bu sürece siz de destek verin. İP’de sesleniyorum gelin bu onurun içinde siz de yer alın. El birliği yapalım, darbe anayasasından aziz milletimizi kurtaralım, istikbalin rotasını çizecek yeni bir sayfa açalım.