'Baharda referandum' iddiası: 40+1'lik sistemle yarı başkanlık planlanıyor

Gezici Araştırma Merkezi Müdürü Gezici, yüzde 50+1 tartışmasına ilişkin "İktidar büyük ihtimal mart-nisan ayında bir referandum getirecek" dedi.

'Baharda referandum' iddiası: 40+1'lik sistemle yarı başkanlık planlanıyor

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ile görüşmesinde Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçim sistemiyle ilgili “50+1’in mahsurlu olduğunu anladık. 50+1’i o zaman bu kadar sıkı bir şeye bağlamamamız gerekirmiş. Onun farkına vardık” dediğini aktarmıştı.

AKP’nin seçim anketlerinde de ortaya çıkan oy düşüşünün yansıması olarak yorumlanırken iktidarın sistemi baharda bir referanduma götüreceği öne sürüldü. İddia, Gezici Araştırma Merkezi Müdürü Murat Gezici’den geldi.

Habertürk TV yayınına katılan Murat Gezici, seçim öncesinde yapılacak bu referandum ile seçim yasasında da değişiklik yapılacağı ve yüzde 40+1 oy alanın cumhurbaşkanı seçileceği bir model getirileceğini iddia etti.

“50+1 sisteminin zorluğunu yaşayan iktidar büyük ihtimal mart-nisan ayında bir referandum getirecek. Bir anayasa değişikliği ve onun içinde seçim kanunu değişikliği planlayan bir iktidar var” diyen Gezici, “Böylece 40+1’lik sistemle yarı başkanlığa dönmeyi planlayan bir iktidar görüyoruz. Çünkü ülkede yaşanan sorunların sorumlusu olarak artık 50+1 sistemi görülmeye başlandı” yorumunu yaptı.