Avukatlar Sendikası'ndan 1 Mayıs açıklaması: Birlikte daha güçlüyüz!

Avukatlar Sendikası tarafından yayımlanan 1 Mayıs açıklamasında "Avukatlar Sendikası olarak, tüm emekçilerin 1 Mayıs’ını, onları eşitlik, özgürlük ve adalet için birlikte mücadele etmeye davet ederek kutluyoruz. Birlikte Daha Güçlüyüz!" denildi.

Avukatlar Sendikası'ndan 1 Mayıs açıklaması: Birlikte daha güçlüyüz!

Avukatlar Sendikası, yayımladığı 1 Mayıs açıklamasında “Meslektaşlarımızın görevleri esnasında saldırıya uğradığı, katledildiği, adil yargılanma hakkı için öldüğü, ekonomik zorluklar nedeniyle hayat mücadelesinden vazgeçtiği bu karanlık günlerde, 1 Mayıs’ı mücadelemizi yükselteceğimiz bir gün olarak karşılıyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Sosyal medyadan yayımlanan açıklamada salgının faturasının ücretsiz izin ve haksız kısa çalışma ödeneği gibi uygulamalarla yalnızca işçilerin üzerine bırakıldığı vurgulanarak “Biliyoruz ki bizi bu virüs öldürmüyor, bizi bu düzen öldürüyor!” denildi.

AKP’nin ‘lebalep’ kongrelerde halk sağlığını hiçe saydığına dikkat çekilen açıklamada “Emekçiler işyerlerinde, biz avukatlar kalabalık adliyelerde, tıka basa dolu toplu taşıma araçlarında virüsle karşı karşıya bırakılırken, planlı bir aşılama politikası hayata geçirilememiştir.” sözlerine yer verildi.

Avukatlar Sendikası’nın açıklamasında son olarak “Bizler adaletsizliğe boyun eğmemeye, haksızlıklara karşı mücadele etmeye, eşitlik ve özgürlüğün hakim olduğu bir ülke, adaletten ve emekten yana bir cumhuriyet için mücadele etmeye devam edeceğiz.” denilerek tüm emekçiler eşitlik, özgürlük ve adalet için birlikte mücadele etmeye davet edildi.

Avukatlar Sendikası’nın 1 Mayıs açıklaması şöyle:

“YAŞASIN 1 MAYIS!

Meslektaşlarımızın görevleri esnasında saldırıya uğradığı, katledildiği, adil yargılanma hakkı için öldüğü, ekonomik zorluklar nedeniyle hayat mücadelesinden vazgeçtiği bu karanlık günlerde, 1 Mayıs’ı mücadelemizi yükselteceğimiz bir gün olarak karşılıyoruz. Bir yılı aşkın süredir yaşadığımız Koronavirüs salgınında her geçen gün yüzlerce insanımızı kaybederken, biliyoruz ki bizi bu virüs öldürmüyor, bizi bu düzen öldürüyor!

Ülkemizde salgının faturası; ücretsiz izin ve haksız kısa çalışma ödeneği gibi uygulamalarla yalnızca işçilerin üzerine bırakılırken, ‘lebalep’ kongrelerde halk sağlığı hiçe sayılmış, buna karşın baroların genel kurullarını yapması engellenmiştir. Emekçiler işyerlerinde, biz avukatlar kalabalık adliyelerde, tıka basa dolu toplu taşıma araçlarında virüsle karşı karşıya bırakılırken, planlı bir aşılama politikası hayata geçirilememiştir. Toplum sağlığının ve bu salgının tek mutlak kurtuluşu olan aşılamada dahi emekçiler yok sayılmıştır.

Salgın, ekonomik krizi ve içinde bulunduğumuz sömürü düzenini derinleştirmiş; avukatlar, genç avukatlar ve işçi avukatlar yoksullaşmış ve geleceğini göremez olmuşlardır. Stajyer Avukatlar Komisyonumuzun yapmış olduğu anket çalışması doğrultusunda hazırladığı ‘2021 Yılı Avukatlık Staj Raporu’na göre ülkemizde stajyer avukatlar yoğun, güvencesiz ve çok düşük ücretlerle asgari geçimini sağlayamadan çalışmaktadır. Ucuz emek gücü haline gelen stajyer avukatların hakları barolar tarafından korunmamakta, stajyerler göz ardı edilmektedir.

Biz geçtiğimiz sene içinde bulunduğu ekonomik koşullara dayanamayıp hayat mücadelesinden vazgeçmeyi tercih eden meslektaşımız Avukat Mustafa Koçak’ın ‘çökmüş bir hukuk sisteminde ayakta kalmaya çalışan tüm avukatlara selam olsun’ sözünü unutmuyoruz. Meslektaşımız gibi ekonomik nedenlerle hayatını kaybeden, adalet uğruna ölen, görevi başında öldürülen meslektaşlarımızı unutmuyor, 1 Mayıs’ta mücadelemizi yükseltirken, Uğur Mumcu’nun 1 Ocak 1975’te yeni gelen yılı kutlarken taşıdığı umudu taşıyoruz;

‘Her haksızlığa karşı koyanlar, adaletsizliğe boyun eğmeyenler, başkalarının özgürlüğü için savaşanlar; kutlu olsun savaşınız. Yalnız olmadığınızı bilirsiniz değil mi?

Korkaklar, ürkekler, evet efendimciler, el ovuşturanlar, emir kulları, uşaklar, üçkâğıtçılar, egoistler, yine aynı işlere devam edecek misiniz? Korkularınız bitmeyecek mi hiç? Namuslu hukukçular, özgürlük savaşı veren avukatlar, yüce yargıçlar, onurlu savcılar, ‘gazanız mübarek olsun!’ Adalet sizlere borçlu biraz… Kavrulan yüreklere su serpecek misiniz bu yıl yine?’

Bizler adaletsizliğe boyun eğmemeye, haksızlıklara karşı mücadele etmeye, eşitlik ve özgürlüğün hakim olduğu bir ülke, adaletten ve emekten yana bir cumhuriyet için mücadele etmeye devam edeceğiz. Avukatlar Sendikası olarak, tüm emekçilerin 1 Mayıs’ını, onları eşitlik, özgürlük ve adalet için birlikte mücadele etmeye davet ederek kutluyoruz. Birlikte Daha Güçlüyüz!”