Avukat Hareketi: Laik hukuk devleti, siyasal İslam’a karşı savunulmalıdır!

"Avukat Hareketi olarak, laikliğe, Cumhuriyete ve bağımsız yargıya yapılan ve yapılmaya çalışılan bu müdahaleleri asla kabul etmeyeceğimizi ilan eder; laiklikten, emekten ve bağımsız yargıdan yana hukukçuları birlikte mücadele etmeye çağırırız."

Avukat Hareketi: Laik hukuk devleti, siyasal İslam’a karşı savunulmalıdır!

Yargıtay Yeni Hizmet Binası ve 2021-2022 Adli Yıl Açılış Töreni’nde AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın konuşmasının ardından Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş dua okudu. Erbaş, törende “Bu eserin açılışını besmeleyle gerçekleştiriyoruz. Hayırlı ve mübarek eyle Allah’ım, bereketli eyle Allah’ım” diyerek dua etti.

Dua sırasında Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca da kürsüye çıktı. Akarca üzerinde cübbesiyle duaya katıldı.

Erbaş’ın duasıyla açılan 2021-2022 Adli Yıl Açılış Töreni’ne Avukat Hareketi’nden tepki yükseldi.

“Laik Hukuk Devleti, Siyasal İslam’a Karşı Savunulmalıdır!” denilen açıklamada Avukat Hareketi, “AKP iktidarı, toplumu İslami temelli bir yaşam tarzı ve dünya görüşüne göre dönüştürmeyi, tüm kurumlarla birlikte Yargı sistemini de bu yönde yapılandırmayı amaçlamaktadır.” ifadelerine yer verildi.

Avukat Hareketi’nden yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Otoriter siyasi iktidarın düzenli uygulanan hukuk karşıtı düzenlemeleriyle ciddi biçimde sorunlu hale gelmiş olan hukuk devleti sisteminde; Diyanet İşleri Başkanlığı’nın protokolde üste çıkarılması, adli yılın açılışı ve Jandarma Okulları mezuniyet töreninin Diyanet İşleri Başkanı’nın dualarıyla başlaması, laik sistem ve yargı sistemi üzerindeki yeni tehditlerin ciddiyetini ortaya koymaktadır.

Hukukçuların böyle bir durumda sessiz kalması kabul edilemez. Pandemi koşullarının getirdiği etkisizlikten sıyrılarak, avukat güçleri olan barolarla birlikte, yeniden sözünü söylemesi ve bu durumu kabullenmeyeceğini göstermesi gerekir. Avukat Hareketi olarak, laikliğe, Cumhuriyete ve bağımsız yargıya yapılan ve yapılmaya çalışılan bu müdahaleleri asla kabul etmeyeceğimizi ilan eder; laiklikten, emekten ve bağımsız yargıdan yana hukukçuları birlikte mücadele etmeye çağırırız.”