Avrupa'nın ABD'ye karşı adım attığı savaş uçağı anlaşmasında ilk resmi adım atıldı

ABD'nin savaş uçaklarına bağımlılığın ortadan kalkması hedefiyle Almanya, İspanya ve Fransa tarafından hem fikir olunan yeni nesil savaş uçağı projesinde resmi ilk resmi adım atıldı.

Avrupa'nın ABD'ye karşı adım attığı savaş uçağı anlaşmasında ilk resmi adım atıldı

ABD’nin ürettiği savaş uçaklarına bağımlılığın azalması hedefiyle Avrupa ülkeleri tarafından üretilmesi planlanan yeni nesil savaş uçağı projesinde ilk aşama tamamlandı.

Alman Haber Ajansının (DPA) haberine göre, Almanya Savunma Bakanlığı, Federal Meclis Savunma Komitesi milletvekillerine üç ülkenin ortak savaş uçağı üretimi için atılacak adımlar konusunda temel bir anlaşmaya varıldığına ilişkin bilgi verdi.

İspanya, Fransa ve Almanya’nın ortaklaştığı proje anlaşmanın, yeni nesil savaş uçağı için Ar-Ge, teknoloji, kullanım hakları ve Almanya’nın azami mali katkısı ile ilgili düzenlemeleri içerdiği belirtildi.

Proje kapsamındaki jetlerin, Avrupalı havacılık şirketi Airbus ve Fransız şirketi Dassault Aviation tarafından üretilmesi planlanıyor. Jetler, Alman Eurofighter ve Dassault’un ürettiği Rafale savaş uçaklarının yerini alacak.

Droneların ve uyduların da yer aldığı hava muharebe sistemine yönelik gerekenler 2027’de karara bağlanacak ve geliştirme aşaması 2030’da başlayacak.

Sistemin 2040 yılına kadar hizmet vermesi beklenmiyor.

Yetkililer projenin ne kadara mal olacağı konusunda açıklama yapmazken, Avrupa basınına göre söz konusu proje 100 milyar avroyu geçecek. Uçağın geliştirilmesinin 100 milyar avroyu aşmasının Almanya, Fransa ve İspanya’yı bir araya getirdiği de değerlendiriliyor.