Avrupa futbolunda büyük ayrılık: 12 Kulüp UEFA organizasyonundan ayrıldı

İngiltere, İspanya ve İtalya’dan 12 kulüp birleşerek Avrupa Süper Ligini kurduklarını açıkladı.

Avrupa futbolunda büyük ayrılık: 12 Kulüp UEFA organizasyonundan ayrıldı

Futbolun git gide büyük yatırım şirketlerinin eline geçmesi ile birlikte son yıllarda sıkça gündeme gelen ‘Avrupa Süper Ligi’ fikri hayata geçiriliyor. Son 10 yıl içerisinde futbolda etkisi git gide artan petrol zengini Şeyh’ler ve fon şirketlerinin dünya futbolu üzerine kurduğu tahakküm ve piyasalaşma dayatması meyvelerini vermeye devam ediyor.

İngiltere, İspanya ve İtalya’dan 12 kulüp yan yana gelerek ‘Avrupa Süper Ligi’ni’ kurduklarını açıkladılar. UEFA ve FIFA’nın sert bir şekilde karşı çıktığı projenin formatı dahi açıklandı. Buna göre Avrupa Süper Ligi takımları 10’lu iki gruba ayrılacak ve sonuçlar doğrultusunda çeyrek finalistler belirlenecek. Gruplarında 4. ve 5. takımlar, çeyrek final yerleri için play-off mücadelesi verecek. Grupta ilk 3 takım ise doğrudan son 8’e kalacak.

BAŞKAN FIORENTİNO PEREZ OLDU

Açıklana yeni oluşumun başkanı ise Real Madrid Başkanı Florentino Perez oldu. Juventus Başkanı Andrea Agnelli ise, Avrupa Kulüpler Birliği başkanlığı görevinden istifa ederek yeni organizasyona katıldı. Ayrıca, Avrupa Süper Ligi’nde yer alacağını açıklayan 12 kulübün tamamı, Avrupa Kulüpler Birliği’nden çekildi.

BAYERN VE PSG ORGANİZASYONDA YER ALMADI

Paris Saint Germain ve Bayern Münih ise UEFA’nın organizasyonunda yoluna devam edeceğini duyurmuştu. PSG, bu 12 takıma oyuncu satmayacağını açıkladı. Avrupa Süper Ligi’nin bu yıl ağustos ayı içerisinde başlaması hedefleniyor.

BİRKAÇ KULÜBÜN ÇIKARINA DAYANAN PROJE

UEFA yeni oluşumu çok sert bir şekilde eleştirerek “UEFA, İngiltere Futbol Federasyonu, İspanya Kraliyet Futbol Federasyonu ve İtalya Futbol Federasyonu, birkaç İngiliz, İspanyol ve İtalyan kulübünün açıklamayı planladığı sözde Avrupa Süper Ligi planlarını öğrendi. Bu gerçekleşirse bizler, bunu durdurmak için çabalayacağız. Bu alaycı proje, birkaç kulübün çıkarına dayanmaktadır. Bunun gerçekleşmesini önlemek için adli ve sportif olmak üzere her düzeyde alabileceğimiz tüm önlemleri değerlendireceğiz. Futbol, sportif liyakate dayanır. Daha önce FIFA ve altı federasyon tarafından duyurulduğu gibi, ilgili kulüplerin yerel, Avrupa ve dünya üzerinde başka herhangi bir organizasyona katılması yasaklanacak ve oyuncularının milli takımlarına gitmeleri engellenecek. Bu projeye katılmayı reddeden diğer ülkelere teşekkür ediyoruz. Tüm futbol severleri, taraftarları ve politikacıları, ilan edilmesi halinde böyle bir projeye karşı mücadelede bize katılmaya çağırıyoruz” açıklamasında bulunuldu.

KULÜPLER BİRLİĞİ KARARA KARŞI ÇIKTI

Türkiye Kulüpler Birliği Vakfı yayımladığı İngilizce açıklama ile açıklanan oluşum ile ortak çıkarlara zarar verildiği belirtilerek “Kulüpler Birliği Vakfı, son dönemde gelişen olaylar hakkında derin endişe duymaktadır. Sözde ‘Avrupa Süper Ligi’, Avrupa futbolunun bütünlüğüne düzeltilemez bir darbe vuracaktır. Futbol ailesinin tüm paydaşları için dayanışma ve iş birliğine her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulan bir zamanda, bazı kulüplerin kendi çıkarlarını Avrupa futbolunun ortak çıkarının önüne koyan ayrılık planlarını şiddetle kınıyoruz. Türk Kulüpler Birliği Vakfı, kıtanın sportif değerini yaşatmak için UEFA’nın yanında yer almakta ve bütün paydaşları futbolun kalbini ve ruhunu yerle bir edecek bu talihsiz fikre karşı Avrupa futbolunu savunmaya çağırmaktadır” denildi.

KURUCU 12 KULÜP

Açıklanan ‘Avrupa Süper Ligi’nin’ kurucu kulüpleri şu şekilde:

Manchester United

Liverpool

Manchester City

Arsenal

Chelsea

Tottenham

Real Madrid

Barcelona

Atletico Madrid

Inter

Milan

Juventus