Avrupa Birliği'nin müthiş çözümü: Göçü engellemek için maddi destek sağlayacaklar

Afganistan'da sırf sosyalizme mani olabilmek için cihatçı çeteleri yetiştiren emperyalistler şimdi yarattıklara karşı çözümü mali destekte buluyor.

Avrupa Birliği'nin müthiş çözümü: Göçü engellemek için maddi destek sağlayacaklar

ABD ve NATO askerlerinin yaklaşık 20 yıl aradan sonra Afganistan’dan ayrılması akabinde özellikle Türk medyasında çıkan düzensiz sığınmacılara yönelik görüntüler kamuoyunda infiale yol açmıştı.

Konuyla ilgili Reuters haber ajansına konuşan iki AB yetkilisi ve bir diplomat, henüz düzenlenme aşamasındaki maddi yardım paketinin öncelikli olarak Afganistan ve komşu ülkeler Pakistan ile İran’a verileceğini söyledi.

AB Komisyonu konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçınırken, mali yardımdaki amacın memleketlerinde yaşamaya devam eden ve yasa dışı yollarla başka ülkelere göç etmeyi düşünen Afganistan ve komşu ülke vatandaşlarını ikamet ettikleri bölgede tutmak olduğu kaydedildi.

AB, 2021’de Afganistan’a yardım amacıyla toplamda 57 milyon euroluk mali destek bütçesini kabul etmişti. Söz konusu ek yardımların sonbahar mevsiminden önce sağlanamayacağı ve AB üyesi ülkelerin onayını beklediği belirtiliyor.

Yetkililer, Taliban örgütünün Afganistan’da ilerleyişi hız kazanırsa, AB’nin mali desteğinin ihtiyaç sahibi kişilere sağlıklı bir şekilde ulaşamayacağından endişe ediyor.