"Atatürk mevzusunda fazla bir bilgim yok ama, Ne Mutlu Türküm diyene diyorum"

Taliban'ın komutanlarından Eyyubi, örgüt içinde 33 bin Türk askerin olduğunu söyledi. Türkiye-Afganistan ilişkilerine dair de konuşan Eyyubi, "Biz Türkiye’yi kanımızdan, canımızdan görüyoruz" ifadesini kullandı.

Yandaş Nagehan Alçı, Afganistan dönüşünde Habertürk’teki köşesinde Taliban komutanlarından Kari Selahaddin el-Eyyubi ile gerçekleştirdiği röportajı yayımladı. “Taliban içinde çok büyük bir isim. Yakın zamanda kontrolü sağladıkları Pençşir’deki operasyonu yürüten komutan” diyerek Eyyubi’yi tanıtan Alçı, önce izlenimlerini de aktarırken, röportajın Taliban tarafından ele geçirilen eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Özbek General Abdürreşid Dostum’un malikanesinde yapıldığını belirtti.

Afganistan’ın ele geçirme süreçlerini anlatan Eyyubi, büyük şehirleri ele geçirmeden önce de çok güçlü olduklarını ancak iletişim araçlarına sahip olmadıkları için bunu gösteremediklerini söyledi. “Eski dönemde herkes sıkıntı içindeydi” diyen Eyyubi, “Emareti İslami geldi. İnsanlar daha rahat yaşayabilecekler.” iddiasında bulundu.

IŞİD VE EL KAİDE AÇIKLAMASI

Bakanlıkların yeniden düzenlendiğini ve düzenli orduya geçileceğini belirten Eyyubi, ABD’nin çekilmesi sonrasında mühimmatların bir kısmının kendilerinde kaldığını belirtti. Afganistan’da IŞİD ve El Kaide’nin de olmadığını söyleyen Eyyubi, bölgedeki tek güç olduklarını vurguladı.

KARDEŞİ TÜRKİYE’DE YAŞIYOR

Eyyubiş, Alçı’nın “Röportaj başlamadan yaptığımız sohbette kardeşinizin Türkiye’de olduğunu söylemiştiniz. Türkiye’de nerede ve burada ne yapıyor?” şeklindeki sorusuna “Güzel bir soru ama müsaade ederseniz ben buna yanıt vermeyeyim.” diyerek karşılık verdi.

“TÜRKİYE’Yİ CANIMIZDAN, KANIMIZDAN GÖRÜYORUZ”

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, daha önce yaptığı açıklamada “Bizim inancımız ile Taliban’ın inancı arasında ters bir yan yok” demişti. “Biz Türkiye’yi kanımızdan, canımızdan görüyoruz” diyen Eyyubi ise Türkiye-Afganistan ilişkilerine dair şunları söyledi:

“Biz öncelikle Türk olduğumuz için, Ne Mutlu Türküm diyene diyorum. Türkiye’nin Afganistan’ın yanında olmasını istiyoruz. Afganistan halkı çok eziyet çekti, çok şehit verdi, yıprandı. Her mezarlıkta şehit her evde yetim çocuk var. Ekonomik sıkıntımız da çok. Her yerde bombalı saldırılar yaptılar. Tek umudumuz Türkiye’nin Afganistan’ın yanında olması. Özellikle Türklerin yaşadığı kuzey bölgelerine önem vermesini istiyoruz. İki ülke arasını bozmak isteyenler var. Onların sözleri dikkate alınmamalı. Türkiye’den Afganistan’a dostluk bekliyoruz. Diplomasi olarak yakın olmasını, Emareti İslami’yi desteklemesini istiyoruz. Biz Türkiye’yi kanımızdan, canımızdan görüyoruz.”

“TALİBAN İÇİNDE 33 BİN TÜRK ASKER VAR”

Eyyubi’nin “Ne mutlu Türk’üm diyene’ modern ve laik Türkiye’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün sözüdür. Nasıl bakıyorsunuz Atatürk’e?” şeklindeki soruya verdiği yanıtta da “Atatürk mevzusunda fazla bir bilgim yok ama inşallah gelecekte onun hakkında da okuyup öğreneceğim.” derken, “Emareti İslami içinde Türklerin sayısı hiç az değil. Yaklaşık 31 ila 33 bin Türk asker var.” ifadesini kullandı.