AstraZeneca'ya iki ülkede durdurma kararı

AstraZeneca aşısıyla ilgili Brezilya ve Norveç'te durdurma kararları alındı.

AstraZeneca'ya iki ülkede durdurma kararı

Brezilya Sağlık Gözetim Ajansının (ANVISA) tavsiyesinin ardından Sağlık Bakanlığı, Oxford-AstraZeneca tarafından Covid-19’a karşı geliştirilen aşının hamilelerde ve yeni doğum yapan kadınlarda kullanımını askıya aldı.

Yetkililer, olayın incelendiğini ve kadının ölüm sebebinin aşıyla ilgili olup olmadığının araştırıldığını belirtti.

Sputnik‘in Brezilya Haber Ajansı’ndan aktardığına göre, Sağlık Bakanı Marcelo Queiroga, AstraZeneca aşısı dahil olmak üzere, Covid-19 aşılarının önemine dikkati çekerek “Bu aşıların güvenliği ve etkinliğine olan itimadımı yineliyorum. Tüm aşılama programı, Brezilya’dan en tanınmış uzmanların bulunduğu bir teknik heyetin desteğiyle teknik bir ekip tarafından organize edilmektedir” açıklamasını yaptı.

Ulusal Aşılama Programı komitesinde yer alan Sao Paulo Üniversitesi’nde görevli ve Kalp Enstitüsü İmmünoloji Laboratuvarı Direktörü Jorge Kalil, “Bu kayıp için çok üzgünüz, ancak aşının tromboza (toplardamar sisteminde istenmeyen pıhtı oluşması) neden olup olmadığı henüz belli değil. Bir sonuca varabilmek için tüm tıbbi geçmişin ayrıntılarını inceliyoruz” dedi.

Kalil, hamile ve doğum sonrası dönemdeki kadınların aşılanması kararının, bu dönemdeki kadınlarda Covid-19 kaynaklı ölümlerin artış göstermesi sebebiyle alındığını ve ülkedeki salgın durumu karşısında bu kararın faydalarının risklerinden daha fazla olduğunu söyledi.

NORVEÇ’TE DE DURDURMA

Norveç hükümeti, Oxford-AstraZeneca aşısının nadir kan pıhtılaşması yan etkileri nedeniyle aşılama programından çıkarılacağını duyurdu. Norveç, kullanımı askıya alınan Johnson & Johnson aşısının ise yalnızca gönüllülere uygulanacağı belirtti.

Norveç, Danimarka’dan sonra AstraZeneca aşının kullanımını durduran ikinci Kuzey Avrupa ülkesi oldu.

Norveç’te mart ortasına kadar uygulanan yaklaşık 135 bin AstraZeneca aşısından, genellikle genç ve sağlıklı insanlarda, dördü ölümcül olmak üzere sekiz şiddetli kan pıhtılaşması vakası bildirilmişti.

Avrupa Birliği’nin (AB) ilaç düzenleyicisi Avrupa İlaç Ajansı (EMA), Britanya merkezli ilaç firması AstraZeneca ve Oxford Üniversitesi’nin ortak geliştirdiği aşının “kanda alışılmadık şekilde görülen pıhtılaşmalarla bağlantısı bulunduğunu ancak bunun çok nadir görülen yan etkiler arasında olduğunu” bildirmişti.