Aşının zengin ettikleri, patentin kaldırılmasına bir bir karşı çıkıyor...

Koronavirüs aşılarında fikri mülkiyet hakkının kaldırılmasına yönelik çağrılara, aşıyı üreten firmalardan 'karşıyız' açıklaması geliyor.

Aşının zengin ettikleri, patentin kaldırılmasına bir bir karşı çıkıyor...

Koronavirüs aşılarının fikri mülkiyet hakkının askıya alınması hatta kaldırılması ve herkesin aşıya ulaşabilmesi yönünde çağrılar için Biontech’in ardından Pfizer de karşı olduğunu açıkladı.

Biontech’in kurucu ortağı olan Dr. Özlem Türeci, aşıda fikri mülkiyet hakkının kaldırılmasının “kötü bir fikir” olduğunu söylemişti. Pfizer CEO’su Albert Bourla da AFP’ye verdiği demeçte bu fikirden yana olmadığının altını çizdi.

Bourla, daha fazla aşı üretilmesinin önündeki tek engelin fikri mülkiyet olmadığını, daha fazla fabrika kurulmasının da ters etki edeceğini savundu.

Dünya Ticaret Örgütü, en az 100 ülkenin desteklediği Covid-19 aşıları ve ilaçları üzerindeki fikri mülkiyet haklarının kaldırılması için teklif hazırlanmasını istiyor. Böyle bir durumda birçok ülkenin aşıları üretme imkanına sahip olacağı belirtiliyor.

Ancak aşı üreticileri, aşı geliştirme çalıştırmalarına büyük ‘yatırım’ yaptıklarını belirterek böyle bir teklife karşı çıkıyor.