Aşıda patent 9 kişiyi zengin etti: Milyarlarca insan ise henüz aşıya ulaşamadı!

Aşıda patent, dokuz kişinin toplam servetini 19,3 milyar dolara çıkarırken; milyarlarca insanın ise aşıya ulaşamamasının sebebi...

Aşıda patent 9 kişiyi zengin etti: Milyarlarca insan ise henüz aşıya ulaşamadı!

Koronavirüs aşılarında ‘patent kaldırılsın’ çağrıları yapılırken aşıdan elde ettikleri gelirle 9 kişinin daha milyarder olduğu açıklandı. Patent dokuz kişiyi zengin ederken, milyarlarca insanın ise aşıya ulaşamamasına sebep oluyor.

“The People’s Vaccine Alliance” isimli sivil toplum kuruluşu, yeni tip koronavirüse (Covid-19) geliştirilen aşılardan elde edilen kârla dünya genelinde en az dokuz kişinin milyarder olduğunu açıkladı.

The Guardian’ın haberine göre, The People’s Vaccine Alliance ilaç şirketlerinin aşı teknolojisinde tekel kontrolünü sonlandırması için çağrı yaptı.

“TOPLAM SERVETLERİ TÜM İNSANLARI AŞILAMAYA YETİYOR”

Yapılan açıklamada “Dokuz yeni milyarder, toplam servetlerini 19.3 milyar dolara çıkardı. Bu miktar, yoksul ülkelerdeki tüm insanları aşılamaya yetiyor” ifadeleri yer aldı. Oxfam’dan Anna Marriott “Bu milyarderler, ilaç şirketlerinin bu aşıların tekelinden elde ettiği dev kârın insan yüzü” dedi.

Yeni aşı milyarderleri listesinin başında Moderna CEO’su Stephane Bancel ve BioNTech’in kurucu ortağı Uğur Şahin yer alıyor. Üç yeni milyarder de Çin’in aşı şirketi CanSino Biologics’in ortak kurucuları.