Asgari ücret toplantısından sonuç çıkmadı

Asgari ücretin belirlenmesi için bugün yapılan üçüncü toplantı sona erdi. Komisyonda uzlaşmaya varılamaması nedeniyle asgari ücret tarihi henüz belirlenmeyen 4. toplantıya kaldı

Asgari ücret toplantısından sonuç çıkmadı

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun üçüncü toplantısı Türkiye İşveren Sendikaları (TİSK) ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Toplantıda uzlaşmaya varılamazken, asgari ücret tarihi henüz belirlenmeyen 4. toplantıya kaldı.

Toplantı sonrası komisyon temsilcileri basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, “TİSK asgari geçim tutarını 3100, Türk-İş 3579 lira olarak öngörüyor” dedi.

Önder şunları kaydetti:

İkinci toplantıda TÜİK’ten her sene Hacettepe Üniversitesi’nden aldığı verileri paylaşıyordu. Bugün komisyon olarak hesabı burada yaptık. Yaptığımız hesapta Hacettepe verilerinden verilen parametrelerle rakamları bir araya getirip karşılaştırdık. Türk-İş ve TİSK arasında itirazlar var. Türk-İş rakamlar kalori hesabına göre yapılıyor bunların fiyatları fark ediyor. Biz daha farklı ücretler belirliyoruz. TİSK Türkiye’de işçiler sadece ağır işçi çalışmıyor Türkiye ortalamasının alınması gerekli diyor.

Yaptığımız hesapta Hacettepe tarafından verilen parametrelere rakamları karşılaştırdık. Bu rakamlara göre, 2 bin 979 lira ile 3 bin 567 lira arasında eski formüle göre değişiyor. TİSK bu rakamı 3 bin 100 lira olarak daha uygun buluyor. 3 bin 567 liraya Türk-İş diyor ki ben daha farklı besin kaynaklarını tercih ederim diyerek bu rakam da 3 bin 900’ün altına düşmez diyor. Bu Hacettepe beslenme kalıplarına göre yaptığımız bir parametre. Asgari ücret bu komisyonun kararına göre belirlenecek. Bu toplantıda özellikle çalışanlarla ilgili işçi ve işveren taraflarının bazı konularda mutabık bazı konularda farklı görüşleri oldu.

Toplantıda açıklama yapan Türk-İş Genel Sekreteri Nazmi Irgat ise, “Çalışanların refah seviyesinin artacağı bir seviye maalesef henüz bulamadık. Erken bitiririz gibi düşünmüştük ama şu anda böyle bir konumda olmadığımız da ortaya çıkmış oldu” dedi.

“İçinde bulunduğumuz şartlar içerisinde asgari ücretli ve tüm çalışanların sıkıntılarını giderecek bir asgari ücret olsun istedik” ifadelerini kullanan Irgat şöyle devam etti:

Size iyi yorumlar aktardık ancak geldiğimiz yolda aynı durumda değiliz. Komisyonun sağlıklı bir karar vermesi söz konusu olamadı. TÜİK’in açıkladığı enflasyon ile gerçek hayatta yaşadığımız enflasyonda fark var. Döviz kurlarının yüzde 85 arttığını görüyoruz. Son 1.5 ayda anormal şekilde artan enflasyon insanların alım gücünün düşmesi dar gelirli insanları daha da zora soktu. Yaşanan enflasyon çarşı Pazar enflasyonunun ve büyüme rakamları da açıklanıyor. Büyümeden de refah payı alacağımız bir asgari ücret bekliyoruz. Ancak şu ana kadar bunu sağlayamadık. Asgari ücretlinin gülümseyeceği ve refah seviyesinin artacağı bir asgari ücreti bulamadık. Bir toplantımız daha olacak ama başlangıçta erken bitiririz gibi düşünmüştük. 2022 yılı değerlendirme hesapları yapılsın istedik ancak benim kanaatimce öyle bir konum olmadığı ortaya çıkmış oldu.

TÜİK RAKAMLARINI ESAS ALIYORUZ

TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç ise, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) enflasyon verilerini işaret etti.

Koç, “Farklı enflasyon rakamları açıklayan kuruluşlar var ama biz TÜİK’i esas alıyoruz” dedi: “3 bin 161 gibi önerilmiş bir rakam olmadı. Enflasyona karşı çalışanlarımızı koruyacağız. Devletimizin resmi kuruluşu TÜİK’in açıkladığı tüm rakamlar bizim için geçerlidir. Bizim esas aldığımız kurum TÜİK’tir” diye konuştu.