Araştırma: Aşının ikinci dozunun ertelenmesi antikoru artırıyor

80-99 yaş arasındaki kişilerde yapılan araştırmada, aşının iki dozu arasında üç hafta yerine 12 hafta ara verildiğinde antikor seviyesinin üç buçuk kat yükseldiğini ortaya koyuldu.

Araştırma: Aşının ikinci dozunun ertelenmesi antikoru artırıyor

Pfizer/Biontech aşısının iki dozu arasında üç hafta ile 12 hafta ara verilmesinin antikor seviyelerini nasıl etkilediğiyle ilgili önemli bir araştırma yapıldı.  Yaşları 80 ile 99 arasında değişen 175 kişilik grup üzerinde yapılan araştırmada aşının ikinci dozu ilk dozdan 3 yerine 12 hafta sonra yapılınca çok daha güçlü bir antikor tepkisi oluşturduğu görüldü.

İngiltere’de Birmingham Üniversitesi ve Public Health England’ın beraber yaptığı araştırmada ikinci dozu 3 hafta arayla olanlar ile 12 hafta arayla olanların antikor tepkisi kıyaslandı. 12 hafta arayla olanların diğer gruba kıyasla 3 buçuk kat daha fazla antikor ürettiği görüldü.

Bununla birlikte, aşıların oluşturduğu ve bağışıklık sisteminin hastalıkla savaşmasını sağlayan T hücreleri yanıtının, iki dozu üç hafta arayla yaptıranlarda daha yüksek olduğu görüldü.

Araştırmanın yazarlarından Dr. Helen Parry, “Antikor tepkisinin aşının ikinci dozu 11-12 hafta geciktirildiğinde çok daha güçlü olduğunu gösterdik” dedi.

İngiltere, daha fazla kişiye aşı yapabilmek için Pfizer/Biontech aşısının iki dozu arasındaki süreyi 12 haftaya kadar uzatmıştı. Biontech firması dozlar arasında üç hafta ara verilmesini tavsiye ederken, birçok Avrupa ülkesinde bu süre en fazla altı hafta olarak tutuluyor. Türkiye’de ise bu aşının ikinci dozu 6-8 hafta arasında yapılıyor.