AP'de "Suriye tasarısı" kabul edildi!

Tasarıda "Rusya, İran ve Hizbullah'ın güçlerini Suriye'den çekmesi" çağrısı yer aldı ve "rejimin sivil halka baskısına Rusya ile İran'ın destek vermesinden üzüntü duyulduğu" belirtildi.

AP'de

Avrupa Parlamentosu’ndaki Suriye tasarısı kabul edildi.

Avrupa Parlamentosu (AP), Suriye’ye dış müdahalenin başlamasının 10. yılında “Suriye çatışması-Ayaklanmanın ardından geçen 10 yıl” başlıklı karar tasarını kabul etti.

Tasarıda, “Suriye halkının demokratik istekleriyle ülkenin birliği, toprak bütünlüğü ve egemenliğine destek” vurgulanırken, “BM’nin siyasi çözüm çabalarının Esad rejiminin tutumu nedeniyle ilerlememesinin” endişeyle karşılandığı ifade edildi. Milletvekilleri, “soruna askeri çözüm bulunamayacağını, insani krizin endişe verici olduğunu, BM öncülüğünde ateşkes izleme mekanizması kurulması gerektiğini” ilan ettiler.

Tasarıda, “sahada ilerleme olmadıkça Suriye rejimi ile normalleşmeye karşı çıkıldığı”, “rejimin cumhurbaşkanlığı seçiminin güvenilirliğinin bulunmadığı”, “yaptırımların rejimin yanı sıra İranlı ve Rus yetkilileri kapsayacak şekilde genişletilmesi gerektiği” belirtildi.

Suriye Devlet Başkanı’nın meşru Beşar Esad yönetimine de skandal saldırıda bulunulan açıklamada, “rejiminin insan hakları ve uluslararası hukuk ihlalleri” olduğu iddia edilerek kınandı. Açıklamada Rusya ve İran’ın yanı sıra Türkiye’nin de ihlallerde bulunduğu iddia edildi. Tasarıda “Rusya, İran ve Hizbullah’ın güçlerini Suriye’den çekmesi” çağrısı yer aldı ve “rejimin sivil halka baskısına Rusya ile İran’ın destek vermesinden üzüntü duyulduğu” belirtildi.

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinden askerlerini çekmesi istenen tasarıda, “Türkiye’nin bu bölgeyi yasa dışı şekilde işgal ettiği ve bunun Suriye’de, Orta Doğu’da, Doğu Akdeniz’de barışı tehlikeye attığı” belirtildi.

Rusya’nın 2 bini çocuk 6 bin 900 kişinin ölümüne yol açtığı belirtilen hava saldırılarının şiddetle kınandığı tasarıda, Suriye Devleti’nin “130 bin siyasi tutuklu”yu serbest bırakması, “insani yardım”a izin vermesi de istendi.

SDG’YE TEŞEKKÜR

AP milletvekilleri, cihatçı terör örgütü IŞİD’in hala bölgede aktif olduğunu belirterek “IŞİD ile mücadele eden uluslararası koalisyon”a desteklerini ifade etti ve “YPG/PKK güdümündeki Suriye Demokratik Güçlerinin (SDG) bir müttefik olarak IŞİD ile mücadeleye ciddi katkı yaptığı” öne sürüldü.

“Suriye’de halka karşı işlenen suçlar”ın cezalandırılması için AB ülkelerinin çabalarını artırması talep edilen tasarıda, Suriye halkının yüzde 90’ının fakirlik sınırının altında yaşadığı, halka insani yardımların ulaştırılmasının AB’nin önceliği olması gerektiği ifade edildi.

Tasarıda, Suriyelilere “yardım sağlayan” komşu ülkeler Türkiye, Lübnan, Ürdün ve Irak’ın dayanışması övülürken AB ülkelerinden bu ülkelerdeki insani yardım programlarına fon sağlamayı sürdürmeleri istendi.

Milletvekilleri, Suriye’nin güvenli olmadığı için dönüşlerin gönüllü olması, Suriyelilere verilen koruma statüsünün değiştirilmemesi gerektiğini ifade etti ve Suriye’de bulunan AB ülkesi vatandaşı çocukların ülkelerine getirilmesini istedi.