AP Türkiye Raporu: Ülkücü hareket terör listesine eklensin

Avrupa Parlamentosu, Türkiye raporunda Ülkücü hareketin (Bozkurtlar) 'AB terör örgütleri listesine eklenmesi' fikrini gündeme taşıdı.

AP Türkiye Raporu: Ülkücü hareket terör listesine eklensin

Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından hazırlanan Türkiye raporuna Ülkücü hareketin (Bozkurtlar) ‘AB terör örgütleri listesine eklenmesi’ fikri tartışmaya açıldı.

AP Türkiye raportörü İspanyol parlamenter Nacho Sanchez Amor tarafından hazırlanan Türkiye raporuna bu amaçla bir madde eklendi. ‘Irkçı ve aşırı sağcı’ olarak tanımlanan Ülkücü hareketin “Sadece Türkiye değil aynı zamanda Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerde de kaygı verici şekilde ilerlediği” görüşü savunuldu.

BÜTÜN MUHALİFLER İÇİN TEHDİT UNSURU OLUŞTURUYOR

DW Türkçe’deki habere göre, MHP ile yakınlığına vurgu yapılan hareketin ‘AB terör örgütleri listesine eklenmesi’ ve AB içindeki örgütlenmesinin yasaklanması için inceleme başlatılması istendi. Konuyla ilgili paragrafta Ülkücü hareketin ‘özellikle Kürt, Ermeni veya Yunan ve muhalif olarak gördükleri her şahıs için tehdit oluşturduğu’ belirtilerek, etkilerine karşı konulması çağrısı yer aldı.

AB içinde bu konuda ilk adım Fransa’da atılmış, Fransız hükümeti 4 Kasım 2020 tarihinde yayımladığı bir kararnameyle, kimi Ülkücülerin Fransa’daki eylemlerini gerekçe göstererek, hiçbir hukuki statüsü olmayan ‘Bozkurtlar’ hareketini yasaklamıştı. Fransa’nın ardından benzer bir girişim Almanya’da da gündeme gelmişti.

AB terör örgütleri listesi AB devlet ve hükümet başkanları tarafından belirlense de, AP tarafından atılan bu adım ilk defa bir AB organının Ülkücü hareket için “terörist” sıfatını kullanıyor olması bakımından önem taşıyor.

TÜRKİYE’NİN AB’DE YERİ YOK

AP Genel Kurulunda tartışılan rapora ilişkin, Sosyal Demokrat Grup adına konuşan Portekizli parlamenter Pedro Marques, “Türkiye’deki mevcut gidişat tersine dönmezse hiçbir şey yokmuş gibi yapamayız. İnsan hakları konusunda çok kaygılıyız. Başkan Erdoğan ülkesi, halkı ve Avrupa ile ilişkileri için değişmek zorunda” dedi.  Liberal Grup adına konuşan Belçikalı parlamenter Hilde Vautmans Türkiye’nin dış politikasının ‘Avrupa çıkarlarına aykırı’ olduğunu savundu. “Bu Türkiye’nin AB’de yeri yok” ifadelerini kullanan Vautmans, AB’nin Türkiye politikasını netleştirmesini istedi.

Aşırı sağcı ve milliyetçi ‘Kimlik ve Demokrasi Grubu’ adına söz alan Avusturyalı parlamenter Harald Vilimsky, Avusturya’da Başbakanlık binasına İsrail bayrağı çekilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Avusturya hakkındaki ifadelerini örnek göstererek, genel kurula “Bir AB ülkesine bu şekilde davranan bir ülkeyle hâlâ müzakere etmek istiyor musunuz?” şeklinde seslendi.